Kevés az ápoló: nagyjából 150 embert azonnal felvennének a pécsi klinikákra

2016. szeptember 23. péntek 10:27

Kevés az ápoló: nagyjából 150 embert azonnal felvennének a pécsi klinikákra

Elsősorban a sürgősségi betegellátásban, illetve egyes belgyógyászati osztályokon tapasztalható ápolóhiány Pécsett. A helyzet egyelőre kezelhető az osztályok ideiglenes összevonásával, e mellett a szakmunkát nem igénylő feladatokhoz kisegítő személyzetet alkalmaznak.

Sajnos városunkat sem kerüli az országosan (sőt, az egész világon) tapasztalható ápolóhiány. Szerkesztőségünkhöz az elmúlt időszakban több alkalommal is eljutottak a szakemberhiányból fakadó szomorú történetek: a kevés munkaerő miatt sok esetben nem jut elég idő a betegekre.

- A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában 234 fő szakdolgozó hiányzik. Ebből az ápolók száma 145 fő, amely a szakmai minimumfeltételeket figyelembe véve 10 százalékos arányt jelent. Ez nagyjából megfelel az országos átlagnak - tájékoztatta hírportálunkat Vargáné Apagyi Erzsébet, az intézmény ápolási igazgatója.

Elmondta, elsősorban azokon az osztályokon, klinikákon van ápolói hiány, ahol nagy a munkaterhelés, sok a teljes ápolásra szoruló betegek száma. Ilyen például az intenzív, sürgősségi betegellátás, illetve az egyes belgyógyászati osztályok.

Ugyan a helyzet nehéz, a klinikákon mindent megtesznek, hogy megfelelő színvonalon végezzék a hivatásukat.

- Helyi szinten a betegellátás biztonságának érdekében folyamatosan törekszünk a megfelelő létszám biztosítására. A szakmunkát nem igénylő feladatok ellátására pedig lehetőségünkhöz mérten kisegítő személyzetet, segédápolókat és orvostanhallgatókat biztosítunk.

A működés érdekében néha az osztályokat is átszervezik.

- Az egészségügyi ellátásban szezonalitás figyelhető meg. Nyáron és ünnepek előtt általában csökken az ellátásra szoruló betegek száma, ezért a hatékony munkavégzés és működés érdekében a hasonló profilú osztályokat átmenetileg összevonjuk. Természetesen szerepet játszik ebben a kérdésben a krónikus munkaerőhiány és a szabadságok kiadása is - fogalmazott az igazgató asszony.

A probléma aligha oldódik meg egyik napról a másikra. A hozzáértők szerint a szakemberhiányra ugyanis az egészségügyi szakma vonzóvá tételével, kiszámítható életpálya modellel, társadalmi-, és nem utolsó sorban anyagi elismertséggel lehet válaszolni.


Képünk illusztráció. 


Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc