Ilyen a pécsi kutyatár: keveréket, tacskót és német juhászt tartanak a legtöbben

2015. március 27. péntek 20:26

Ilyen a pécsi kutyatár: keveréket, tacskót és német juhászt tartanak a legtöbben

A Pécsett tartott több mint kilencezer kutya egyharmada keverék, nagyon népszerűek a tacskók és a német juhászok. Több százan tartanak magyar fajtákat, a magyar vizslák mellett pulik, komondorok, kuvaszok, mudik is szép számmal élnek a családi házakban, lakásokban. 

Azt már korábban közölte (erről szóló írásainkat lásd a kapcsolódó anyagok közt) a városháza, hogy a tavaly befejeződött pécsi ebösszeírás eredményeként 9460 kutyát vettek nyilvántartásba. A Pécsi Újság.hu érdeklődésére viszont most azt is nyilvánosságra hozták, milyen fajtákból áll össze a pécsi kutyatár.

A listából kiderül, hogy a kutyák mintegy harmada, 3051 darab keverék, ez a legnépesebb csoport.

A második helyre a tacskók futottak be, minden bizonnyal a lakásokban élő kutyabarátoknak köszönhetően: hatszázhuszonkettő példány képviseli a fajtát Pécsett.

Talán némiképp meglepőnek tűnhet, hogy a harmadik legkedveltebb fajtának a német juhászok bizonyultak, az önbevalláson alapult számlálás tanúsága szerint 567 darabot tartanak belőlük a pécsiek.

Mit kérdeztek?

A bevallásban a törvény által pontosan meghatározott kérdésekre vártak választ. Egyebek mellett az állattartók, tulajdonosok nevét, címét is meg kellett adni. A kutya fajtájára, nemére, hívónevére, színére, születési idejére szintén kíváncsiak voltak. Az egyedi azonosító sorszámára, a mikrochip beültetésének dátumára, az oltási könyv számára, a veszettség elleni védőoltások beadásának dátumára ugyancsak rákérdeztek.

A „zsebkutyák", a yorkshire terrierek továbbra is nagyon népszerűek, 481 van belőlük.
Az élmezőnyt a labradorok és a magyar vizslák követik, 261, illetve 244 példánnyal. Az összesítés eredményéből látszik, hogy a korábban slágerfajtának számító kutyák sokat veszítettek népszerűségükből, például skót juhászból csak hét, dalmatából tizenhat él Pécsett - úgy tűnik, régen szerepelt a televíziók műsorán a 101 kiskutya és a Lassie hazatér. 

Velük ellentétes utat járnak be viszont a magyar kutyafajták, ismét egyre többen döntenek mellettük.

A magyar vizsla mindig is népszerű volt (kedvelőik körében ma is él a mondás, hogy van A vizsla, aztán a többi kutya...), de megfigyelhető, hogy a kilenc magyar kutyafajta szinte mindegyike felzárkózott a középmezőnyhöz Pécsett (is). 232 puli, ötvenhat kuvasz, harminc komondor van a megyeszékhelyen, 24-24 mudi és pumi, de még erdélyi kopóból is tartanak tizenhatot.

Aki tudni szeretné, hogy is néz ki pontosan a csehszlovák farkaskutya vagy a kaukázusi medveölő, annak is érdemes nyitott szemmel járkálnia Pécsett, hiszen ezekből a ritkának számító fajtákból is van egy-egy példány a városban.

B. E. - P. P. - Fotó: Kálmándy Ferenc