Itt az összeírás eredménye: majd' tízezer kutyát vallottak be a pécsiek

2015. január 20. kedd 18:03

Itt az összeírás eredménye: majd' tízezer kutyát vallottak be a pécsiek

Lezárult az ebek összeírása, s már a kérdőívek feldolgozását is elvégezték. A városháza közlése szerint 9460 kutyát vettek nyilvántartásba, ami jóval kevesebb, mint amennyire a korábbi becslések alapján számítani lehetett. A szakemberek ugyanis 20-30 ezer eb létezését tartották reálisnak Pécsen.  

A csaholó négylábúak összeírása minden önkormányzat számára kötelező tennivaló, háromévente egyszer el kell végezni a felmérést. A 2011-ben született törvényben rögzített első határidő tavaly év végén járt el. A pécsiek október végéig küldhették vissza a kérdőíveket, amelyek feldolgozásával már végeztek a városházán.

- Az összeírás eredményeként összesen 9460 darab kutyát vettünk nyilvántartásba - válaszolta a Pécsi Újság.hu érdeklődésére dr. Horváth Endre, a Hatósági Főosztály vezetője.

Hozzátette,a jogszabály csak a nyilvántartás felfektetését és vezetését írja elő, statisztika készítését nem. Azonban annak érdekében hogy minél több célra - így különösen a pécsiek megfelelő tájékoztatására is - alkalmas legyen az adatbázis, a kutyafajták tekintetében is készül kimutatás, mely elemzés jelenleg folyamatban van, de január végéig elkészül.

Mire jó az adatbázis?

Az összeírással egyrészt pontos képet kaphatunk arról, hány kutyát tartanak Pécsett, másrészt arról is, hogy az ebeket beoltották-e veszettség ellen, illetve van-e bennük egyedi azonosító chip, ami szintén kötelező. Az elkészült nyilvántartást összevethetik az állatorvosok adataival, így pedig kiderül, ki mulasztotta el az oltást vagy éppen a chip beültetését.
Mindez fordítva is igaz, tehát amelyik kutya valamilyen okból kimarad a számlálásból, viszont az állatorvosok nyilvántartásában szerepel, az szintén feltűnik az adatok egyeztetésekor.

A fajták vonatkozásában bő egy hét múlva tudnak végleges választ adni.

A bevallásban a törvény által pontosan meghatározott kérdésekre vártak választ. Egyebek mellett az állattartók, tulajdonosok nevét, címét is meg kellett adni. A kutya fajtájára, nemére, hívónevére, színére, születési idejére szintén kíváncsiak voltak. Az egyedi azonosító sorszámára, a mikrochip beültetésének dátumára, az oltási könyv számára, a veszettség elleni védőoltások beadásának dátumára ugyancsak rákérdeztek.

A Hatósági Főosztály részéről korábban azt közölték, hogy "a pécsiek alapvetően együttműködők és segítőkészek voltak, tapasztalataink szerint a kérdőíveket megfelelően töltötték ki, így az adatok jól felhasználhatók a nyilvántartás összeállítása során".

Azt, hogy hány kutya él a pécsi háztartásokban, mindeddig csak megbecsülni lehetett.

Az erre vonatkozó számítások alapja az volt, hogy a városokban általában minden ötödik-hatodik lakosra jut egy négylábú, ennek alapján Pécsett húsz- és harmincezer közé tették az ebek számát, vagyis jóval többre, mint az önbevalláson alapult összeírás végeredménye kimutatott.

B. E. - P. P. - Fotó: Kálmándy Ferenc