Húsz buszt azonnal cserélni kellene

2011. január 23. vasárnap 18:56

Húsz buszt azonnal cserélni kellene
A Pécsi Közlekedési Zrt. jelenleg az összes autóbuszt a PK Busrent Kft.-től bérli. A cég szerződésben vállalta, hogy biztosítja a közszolgáltatás megfelelő színvonalú ellátásához szükséges számú, üzemképes autóbuszt a PK Zrt. számára. Ebből következően tehát a PK Busrent Kft. szerződést szeg, hiszen a vállalt feladatot hetek óta nem tudja teljesíteni. Az előzményeket lásd kapcsolódó írásaink között jobbra.

A Pécs utcáin futó autóbuszok jelentős része elöregedett, egyre gyakrabban és egyre hosszabb ideig szorulnak javításra.

Mi az a Busrent?

A Pécs Holding Zrt. 51 százalékos és a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő PK Zrt. korábban a városi vagyonkezelő és az önkormányzat megkerülésével 2,2 milliárd forint plusz áfáért eladta mintegy 150 buszból álló járműparkját a PK Zrt. és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek. Azóta ugyanezeket a buszokat bérli vissza a Busrenttúl a PK Zrt.

- A közlekedés menetrend szerinti ellátásához - a javítás alatt lévő autóbuszok magas száma miatt - jelenleg körülbelül húsz jármű cseréje lenne indokolt - tájékoztatta a Pécsi Újságot Bárdossi Marianna, a PK Zrt. PR-asszisztense.

A PK Zrt. szakemberei szerint a járatkimaradások problémáját ideiglenesen megoldaná újabb buszok bérlése.

- Mi természetesen új autóbuszok üzembe állítását tartanánk a legjobb megoldásnak, de átmenetileg néhány tíz év alatti életkorú jármű bérlése is orvosolhatná a problémát - mondta Bárdossi Marianna.

Ahogy azt lapunk korábban megírta, az Ikarus ajánlattal fordult a pécsi önkormányzathoz az új buszok vásárlásával kapcsolatban. Eszerint ha az illetékesek úgy döntenek, hogy a Magyar Autóbuszgyártó Kft.-től vesznek járműveket, a cég összeszerelő-üzemet létesít Pécsett.

Liptai Árpád, a vállalat társtulajdonosa érdeklődésünkre arról számolt be, hogy a várossal még nem kezdődtek meg a tárgyalások.

- A korábbi nyilatkozatunkat fenntartjuk. Rajtunk nem múlik. Természetesen rengeteg részletet kell megbeszélnünk ezzel kapcsolatban, de az üzem létesítésének lehetőségét semmiképpen sem szeretnénk kizárni - mondta.


Palotás P. - Fotó: Kováts Judit