Gámán-féle anomáliákról ír egy olvasónk

2011. január 25. kedd 17:15

Egy felháborodott pécsi autós levele landolt szerkesztőségi postaládánkban - az alábbiakban betűhíven közöljük, íme:

"Beküldő: Cs. László
Készült: 2011-01-23 12:24:00
Feltöltve: 2011-01-23 12:26:18

E-mail címe: *****@gmail.com
Telefon: 30/*****

A parkolási anomáliák során nagy gyakorisággal fordulnak elő az autósokra nézve sértő, sőt megalázó esetek. Ezek közül nem egy esetben a parkíroztatást végző társaság egészen a városlakok zaklatásáig merészkedik.

Mellékelten csatolok egy igen szomorú és elkeserítő, de talán tanulságos esetet.

Az ügy érdekessége, hogy a „polgárbarát" gámánnal szemben 15 hónap elteltével, valami véletlen folytán az autósnak sikerült pert nyernie a Pécsi Városi Bíróságon. Az autósok körében ez elég ritkán adatik meg, köszönhetően az elhibázott, drága és igazságtalan önkormányzati rendeletnek.

Az ügy rövid leírása:
Az autó szélvédőjére jól látható módon kihelyezett sorszámozott és érvényes mozgáskorlátozott igazolványt a gámánisták „ellenőrizhetetlen szelvénynek" minősítették, 2008.11.21. napján. Fizetési felszólítás összege: 2860.- Ft. Ezt követően a pécsi autósok számára jól ismert módon, felvettem a kapcsolatot a kevésbé tisztességes piaci magatartást tanúsító cég helyi irodájával, először telefonon, majd következett az értelmetlen levelezgetés, ismételt telefonálgatás.
Az ügy pofátlanságából adódóan mind két fél részéről egyre arrogánsabb stílusban.

Mindez természetesen leginkább a siketek párbeszédére hasonlított, miután 2009.01.06. napján megérkezett a pótdíjtartozási értesítés. Az összeg ekkor már: 8.060.- forintra emelkedett.

Két nap eltéréssel 2009.01.08. napján kelt fizetési értesítésen már 10.270.- forintkövetelés szerepelt.

A 2009.06.02. napján megküldött fizetési felszólítás összege már: 17.470.- forint.

A Pécsi Városi Bíróság fizetési meghagyásában a parkolási alap és pótdíjtartozás már 27.180.- forint, + ügyvédi munkadíj: 50.000.- forint, + az eljárásban felmerülő készkiadások, (nyomtatás, fénymásolás, esetleg a szomszéd villanyszámlája), mind összesen:

I. fokú peres eljárásban kb. 95.000.- Ft
II. fokú peres eljárásban kb. 125.000.- Ft

Fent leírt ügyben a bíróság a felperes keresetét elutasította ugyan, de vajon hány áldozata lehet a jogot sajátságosan értelmező társaságnak?

Az emberek többsége nem meri felvállalni a macerás és bizonytalan kimenetelű bírósági ügyeket. Legtöbbször azt hallom az igaza tudatában lévő gámán károsultaktól, hogy nem megyek bíróságra: mert nincs ügyvédre pénzem, nincs rá időm, nincs értelme úgy is elveszteném a pert, stb.

Inkább kifizeti a jogtalan bírságot is, ha kell kölcsönből, csak ne zaklassák Őt tovább! Nos e mentalításnak is köszönheti a tisztességtelen piaci magatartást tanúsító cég, hogy még mindig garázdálkodhat városunkban.

Az ítélet a kereset elutasítása mellett az 50.000 forintos ügyvédi munkadíjat is mérsékelte az ügy egyszerűsége és minimális munkaigénye szerint.

Miért elhibázott, drága és igazságtalan a Kerident Kft.- vel, 2001. szeptember 14. napján kötött haszonbérleti szerződés?

1./ A város lakok érdekeivel ellentétes!
2./ A zónahatárok kiterjesztése, a díjtételek folyamatos emelése a legkevésbé szolgálják a lakosság érdekeit.
3./ A városlakok tulajdonát, kvázi köztulajdont enged át hasznosításra, ráadásul minden ellenszolgáltatás nélkül, hosszú távra (10 év) egy profit orientált magán cégnek.
4./ A város vesztesége milliárdokban mérhető, a parkolók szemetesek, árkoktól és gödröktől szabdaltak.
5./ A város és a vállalkozó közti elszámolás átláthatatlan. Vajon milyen arányban kerülnek felosztásra a megkárosított autósoktól beszedett pótdíjtartozások.
Vajon mennyi jut a város kasszájába az ügyvédi költségekkel jelentősen megnövelt bírósági fizetési meghagyásokból befolyt, perenként sem elhanyagolható összegből.

Miért nem létesültek a városban új parkoló helyek?

Az elmúlt 9 évben jelentősen megnövekedett a gépjármű forgalom. Ezzel
szemben a parkíroztatásból befolyt pénzből még a leg költség kímélőbb módon (zúzott kavicsterítéssel) sem került kialakításra egyetlen parkoló sem.

Az elmúlt 9 évben parkolási ügyben nagyon sok megválaszolatlan kérdés halmozódott fel! - és talán az sem véletlen, hogy egyre több autóst irritál a magán cég enyhén szólva kifogásolható ténykedése. Lásd legutolsó eset, Siklós város is szabadulna a gámántól!

Elkerülhetetlen a cég tevékenységének fokozott ellenőrzése. Melyre a lakosság a sajtó nyilvánossága nélkül nem képes. Ezért kérem, Tisztelt Címet találjunk megoldást az egyre szaporodó szabálytalanságok megakadályozására.

Az utóbbi időben nagy gyakorisággal fordul elő, hogy nem vagy csak részben működnek az automaták.

A részben nem működő automaták a pénzt jegy kiadása nélkül nyelik el, esetleg üres jegyet adnak ki.

Az egyáltalán nem működő automaták a legveszélyesebbek! Az autós elsétál a legközelebbihez, és ha szerencséje van, talál is, de ez alatt már az autója szélvédőjén találja a piros csomagot. Ekkor kezdődik a kálváriája, a telefont az ügyfélszolgálati iroda vagy, felveszi vagy nem! - leginkább nem! - ha meg felveszik minek! - a minősíthetetlen hangvételben tárgyaló alkalmazott legfeljebb csak jól felbosszantja az autóst.

A cég tevékenységének kontrollálására megoldásnak tűnik egy folyamatosan nyitott oldal, ahova a jogos panaszok beérkezhetnének.

Az így beérkező panaszok darab száma, jogossága egyben igazolná, hogy mennyi a valóságtartalma a városban terjedő fokozott elégedetlenségnek.

Pécs, 2011.01.22.

Tisztelettel:

Cs. László
Tel: 30/*****"

(A Pécsi Újság.hu legutóbbi írásait a témában lásd jobbra fent - a szerk.)

EQM