Fokozódik a migránshelyzet a déli határon, újra akcióba lépnek a pécsi zsaruellátók

2016. február 21. vasárnap 18:42

Fokozódik a migránshelyzet a déli határon, újra akcióba lépnek a pécsi zsaruellátók

Véget ért az átmeneti, viszonylag nyugodtnak mondható időszak a déli határon, már nem ritka, hogy naponta százával érkeznek a migránsok. A helyzetre a pécsi Zsaruellátó is reagál, a rendőröket és katonákat segítő civil csoport ismét várja az adományokat.

A déli határszakasz lezárását követően minimálisra csökkent azoknak a száma, akik illegálisan próbáltak bejutni Magyarországra. Ez az állapot a környező országok szigorúbb szabályozása miatt az elmúlt hetekben megváltozott. A beszámolók szerint újra százas nagyságrendű csoportok lépik át - a kerítést is megrongálva - a déli határt.

A rendőrökre és a katonákra tehát nagy szükség van, így az őket segítő, több mint kétezer kedvelővel büszkélkedő „Zsaruellátó Pécs" csoport is új erőre kap.

Sokan adományoznak

A gyakorlatilag egész Baranyát összefogó pécsi csoport tagjai aktívan segítenek. A tapasztalatok szerint közel százan nem sajnálják az időt és a pénzt, hogy a rendőrök és katonák szolgálatát megkönnyítsék.

A csapat szervezője - aki nevét nem akarta elárulni -, munkatársunknak úgy nyilatkozott, az elmúlt időszakban is tartották egymással, valamint a hivatalos állománnyal is a kapcsolatot. Nemrég pedig a román határtól egészen Letenyéig bejárták a migrációval leginkább érintett területet, hogy felmérjék az igényeket.

Mint megtudtuk, hamarosan megkezdik az adományok gyűjtését, amelynek során többek közt élelmiszert, ruhaneműt, takarót, illetve vény nélkül kapható gyógyszereket várnak. Hangsúlyozta, ezek egytől-egyig a határon szolgálatot teljesítő rendőrökhöz és katonákhoz kerülnek.

A pécsi zsaruellátók szerint minden segítségre szükség van, hiszen a helyzet egyre inkább élesedik. A segítségre pedig nem mondanak nemet az egyenruhások: a pécsi szervező elmondta, nagy öröm, hogy munkájukat a hivatalos szervek is elismerik.

Aki segíteni szeretne, a gyűjtések idejéről és helyszínéről rövidesen a pécsi Zsaruellátó közösségi oldalán találhat információkat.


Képünkön:
(archív) migránsok érkeznek a beremendi határátkelőhöz. 

Palotás P. - Fotó: MTI