Zsaruellátó: a határokat védő egyenruhásoknak szállítanak adományokat a baranyai civilek

2015. szeptember 30. szerda 09:24

Zsaruellátó: a határokat védő egyenruhásoknak szállítanak adományokat a baranyai civilek

Több tonna élelmiszerrel és más adományokkal próbálják elviselhetőbbé tenni a horvát-magyar határon szolgálatot teljesítő katonák és rendőrök munkáját a pécsi Zsaruellátóhoz csatlakozott civilek. Szendvics, kávé és vény nélkül kapható gyógyszerek is megtalálhatóak a csomagokban.

Tarol a Budapestről indult, de ma már pécsi egységgel is bíró Zsaruellátó a közösségi oldalon. A nemrég indult helyi oldalt ma már közel kétezren kedvelik, de ami fontosabb, a segítség nem csak virtuálisan érkezik, nyolcvan-száz ember rendszeresen adományoz.

- Nem szeretnénk se pártokat, se egyházakat vagy más szervezeteket belevonni a történetbe, kizárólag magánszemélyek önkéntes, ellenszolgáltatás nélküli részvételéről van szó. Azt sem akarjuk sugallni, hogy rossz ellátást kapnának a rendőrök vagy a katonák, mi csak extrát teszünk ehhez hozzá - magyarázta a pécsi csapat szervezője, aki szerint ez az ügy nem róla szól, így csak annyit árult el magáról, hogy foglalkozását tekintve ügyvéd.

A motivációról szólva elmondta: sok rendőr ismerőse van, így első kézből ismerhette meg azokat a körülményeket, amelyek között teljesítik a kötelességüket.

- Egy-egy szállítmánnyal általában hatszáz és ezerötszáz darab közötti mennyiségben szállítunk szendvicseket, de e mellett viszünk még kávét, cukrot, WC-papírt, vény nélkül kapható gyógyszereket vagy éppen orvosi kesztyűket és maszkokat - sorolta, majd hozzátette: korábban jártak Röszkén, most azonban a baranyai szakaszra koncentrálnak.

Nem fogadhatják el a rendőrök, de az adomány így is célba ér

Az érvényben lévő utasítás alapján semmit nem fogadhatnak el a rendőrök a civilektől. Ennek ellenére - mint azt a pécsi Zsaruellátó alapítójától megtudtuk, - „megtalálják a módját", hogy az adományokat átadják.

A pécsi Zsaruellátó munkájában nem csak városunkban élők vesznek részt. Nemrég például 5-6 tonna adományt vittek a határhoz, melyet komlói, illetve a környékbeli tagok gyűjtöttek össze, de érkezett felajánlás többek közt Szigetvárról is.

- Nem egyszerű megoldani a logisztikát, de szerencsére a segítők egy rész rendelkezik szállításra is alkalmas járművekkel. Akadnak olyanok, akik nem élelmiszerrel, hanem az autójuk felajánlásával vagy éppen benzinnel veszik ki a részüket.

A csapat vezetője hangsúlyozta, az adományokból kizárólag a katonák és a rendőrök részesülnek. Aki segíteni szeretne, a csoport Facebook-oldalán megtalálja az aktuális gyűjtés helyszínét és időpontját.


Képünkön: a pécsi Zsaruellátó adományai.

Palotás P. - Fotó: Facebook/Zsaruellátó Pécs