Ez a kaland bárkinek belefér: egyre többen túráznak a Mecsek felújított útvonalain

2015. augusztus 30. vasárnap 09:22

Ez a kaland bárkinek belefér: egyre többen túráznak a Mecsek felújított útvonalain

Évente négyezernél is több vendég fordul meg a Mecsekerdő Zrt. szállásain. Kis Tünde, a cég kommunikációs vezetője elmondta, az aktív kikapcsolódást nyújtó túrázás iránt folyamatosan nő az érdeklődés. Az erdőjárók napjainkban már a több tízmillió forintból felújított mecseki útvonalakon barangolhatnak.

A baranyai természetjáró szervezetekkel egyeztetve harminchét millió forintból fejlesztette az infrastruktúrát az Országos Kékkör baranyai szakaszán a Mecsekerdő Zrt. Az országosan 2550 km hosszú útvonal megújítása 2,7 milliárd forintos, európai uniós támogatást élvező fejlesztésnek köszönhetően valósul meg, e projekt konzorciumi tagja a baranyai erdőgazdaság. A pénzből többek közt pihenőhelyeket, forrásokat újítottak fel, valamint egy hidat és öt darab úgynevezett komposztáló árnyékszéket is építettek a Pécshez közeli útvonalakon.

A beruházás révén vélhetően tovább növekszik a Mecsekben túrázók száma, a szakemberek szerint a bakancsos turizmus tekintetében utoljára negyven-ötven évvel ezelőtt volt a mostanihoz hasonló nagyságrendű fejlesztés Magyarországon.

Ezek a helyek újultak meg

A mecseki fejlesztések keretében pihenő létesült a Hársas-forrás, az Andorlaki vadászház közelében, Árpádtetőn illetve a Kantavári-forrásnál. Kisújbányán a 2010-es évi esőzések elmosták a túraútvonal nyomvonalának egy részét, amelyet most helyreállítottak. Az erdősmecskei Hesz-keresztnél helyreállították a megrongált pihenőhelyet, Tormáson a tönkrement hidat építették újjá. Két forrásfelújítás is a projekt részét képezte, így megújult a Betyár- és Hársas-forrás is.

- A nemzetközi folyamatokhoz hasonlóan hazánkat és a Mecsek térségét érintő turizmusban is megfigyelhető az aktív turisztikai szolgáltatások iránti növekvő igény. A kínálat a természeti adottságból adódóan sokszínű, csak a legfontosabbakat említve: a természetjárás, a kerékpáros- és a lovas turizmus is jelentős szerepet kap - fogalmazott Kis Tünde. Hozzátette: a hamarosan befejeződő projekt eredményeként a bakancsos turizmusnak legalább akkora reneszánsza kezdődhet a közeljövőben, mint amilyen az 1970-es, 80-as években volt.

Az erdőgazdálkodás mellett az infrastruktúra karbantartását is ellátó cég vendég- és apartmanházakat, illetve kulcsosházakat is kínál a turisták számára. Ezeket évente négyezernél is többen veszik igénybe, összesen mintegy nyolcezer vendégéjszakára.

A különböző kutatások kimutatták: az aktív turizmus szolgáltatásait elsősorban a 18 és 44 év közötti jó egészséggel, pénzügyi biztonsággal és magas képzettséggel rendelkező férfiak részesítik előnyben. Az összesen 2250 kilométer hosszúságú Országos Kékkör azonban az úgynevezett alacsonyküszöbű szolgáltatások közé tartozik (azaz ingyen vagy kevés pénzért vehető igénybe), így az alacsonyabb jövedelmű társadalmi rétegek is bekapcsolódhatnak a belföldi turizmusba.

Képünkön: nemcsak bakancsos, hanem kerékpáros turisták is egyre gyakrabban érkeznek. 


Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc