„Daflics ezredes" ismét színre lépett: szónokolt a főtéren, időpontot kért a városházán

2015. május 26. kedd 15:26

„Daflics ezredes

Ismét a nyilvánosság elé lépett a börtönből a közelmúltban szabadult Daflics „ezredes", azaz Bagó Ferenc. A Roma Gárda szervezésével kapcsolatos tevékenysége miatt hírhedtté vált férfi kedden a Széchenyi téren szónokolt, majd időpontot kért a városházán. A legközelebbi alkalomra táncos lányokat is ígért, most be kellett érnie a hallgatóságnak egy szintetizátorossal.

Meghökkentő esemény szemtanúi lehetettek azok, akik kedden a Széchenyi téren jártak. Egy fekete ruhába öltözött férfi szónokolt (mint kiderült, engedéllyel), a szünetekben pedig egy szintetizátor-bűvölő roma dalokat játszott.

Kiderült, hogy a szónok a magát Daflics ezredesnek nevező férfi, polgári nevén Bagó Ferenc volt. Ő 2012-ben azzal vált ismertté, hogy bejelentette, megalakítja a Roma Gárdát. Később köztörvényes bűncselekmények miatt csaknem két évet töltött börtönben, úgy tudjuk, jelenleg is több büntetőeljárás van folyamatban vele szemben, s a közelmúltban helyezték szabadlábra.

Bagó Ferenc beszédében ostorozta többek között a „parlamentben jelen lévő náci pártokat", s a pécsi városvezetést is. Egyebek mellett azt kérte számon utóbbiaktól, hogy „miért kényszerítik gettókba a romákat". Arról is szólt, hogy ő szerinte „koncepciós eljárások" miatt került börtönbe.

Bagó megkísérelt találkozni Páva Zsolttal is. A térről átsétált a városházára, ahol a recepción közölték vele, hogy a polgármester most nem tudja fogadni. Viszonylag hosszasan beszélt valakivel telefonon (feltehetően a polgármester titkárságával), majd közölte, „visszahívást ígértek" számára a találkozó időpontját illetően.

Bagó kérdésünkre azt mondta, azért akar találkozni Páva Zsolttal, hogy „békejobbot" nyújtson számára, s együttműködjön a cigányok hátrányos megkülönböztetésének felszámolásában. Hozzátette, ilyen létezik Pécsett, mivel a „minap sem engedték be egy diszkóba, azért, mert cigány". Megemlítette azt is, ő erre „korábbi szokásától eltérően nem rántott kardot, mivel békében szeretne élni".

A városházáról távozóban megemlítette, máskor is eljön a Széchenyi térre beszédet tartani, akkor azonban már táncos lányokat is hoz magával.

M. B. - Fotó: B. G.