Csak 2017-től használhatják a kétpúpú felüljárónál az új tűzoltóőrsöt

2014. július 29. kedd 15:44

Csak 2017-től használhatják a kétpúpú felüljárónál az új tűzoltóőrsöt

Legkorábban három év múlva vehetik birtokba a pécsi tűzoltók a kétpúpú felüljáró mellé tervezett új őrsöt, az Engel János utcai, romos laktanya visszabontásának és átépítésének engedélyezési eljárása viszont már elkezdődött, ott 2016-ban fejeződnek be a munkák - derült ki Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára Csizi Péter, Pécs alpolgármesterének adott válaszából.  

 

Az Országgyűlés egyik, a közelmúltban tartott ülésén Csizi Péter, Pécs alpolgármestere kérdést intézett Pogácsás Tiborhoz, a Belügyminisztérium államtitkárához „Mikor lesz a pécsieknek tűzoltóőrsük?" címmel. 

A pécsi fideszes politikus hangsúlyozta, a most üzemelő laktanyát az 1980-as években a kor színvonalának megfelelően hatalmas, húsz szertáros épületként építették. A telephely a városon belüli elhelyezkedése miatt ma is jónak mondható, de az épület közel egy évtizede életveszélyes állapotú.

Korábban Pécs ígéretet kapott arra, hogy a jelenlegi laktanya megújul, és mellette egy új őrsöt is építenek, hogy már ne csak egy, hanem több helyről tudják ellátni a tűzoltók a szolgálatot. Így a város nyugati és déli részének biztonsága növekedhet, mivel gyorsabban megérkezhetnek a segítők a riasztások helyszínére. Ehhez Pécs ingyenesen biztosít telket, illetve a víz- és csatorna-közműveket is kiépíti.

Az államtitkár válaszából kiderült, hogy az ígért fejlesztéseket ugyan megvalósítja az állam, de nem éppen holnap... A beruházások 2017-re készülhetnek el teljes egészében, a tervek szerint akkor vehetik birtokba a lánglovagok a kétpúpú felüljáró mellett felépülő új őrsöt.

- A laktanya állami fenntartásba vétele után a katasztrófavédelmi főigazgatóság újra megvizsgáltatta az Engel János utcai épületet - mondta az államtitkár. - A vizsgálat eredménye az, hogy gazdaságosan felújítani már nem lehet, ezért megszületett a döntés, hogy új laktanya épül Pécsett. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegit visszabontják, csak a legalsó szintet hagyják meg és újítják fel. Az engedélyeztetési eljárás megindult, és az év harmadik negyedévében várhatóan, ha sikeres lesz a közbeszerzés, az építési munka is megkezdődhet. A laktanya átadására 2016-ban kerülhet sor. Pogácsás Tibor közölte azt is, az őrs tervezése is elkezdődött, a források függvényében 2017-re készülhet el az épület. A teljes beruházás 1,7 milliárd forintba kerül.


 

P. Zs. - Fotó: Dittrich Éva