Bukhat a mélygarázs-projekt?

2011. január 02. vasárnap 18:57

Bukhat a mélygarázs-projekt?
Lapunk többször foglalkozott már a Megyeri tér alatt létesítendő, nehézkesen haladó mélygarázs-beruházással. Hosszas huzavona után az érdekelt felek, a Megyeri Ház Kft., valamint a pécsi önkormányzat és a szentendrei székhelyű Öresund Holding által közösen alapított Szigeti Garázs Kft. október végén megegyeztek a nettó 350 millió forintos vételárban - ám a projektcégnek egyelőre nincs pénze kivásárolni az eddigi tulajdonost.

Úgy tűnt, hogy végre megoldódik a régóta húzódó Megyeri téri mélygarázsok körüli hercehurca, azonban a megállapodás létrejötte óta nem történt érdemi változás az ügyben, mert a Szigeti Garázs Kft.-nek egyelőre nincs pénze a vételár kifizetésére.

A projektcégnek december tizedikéig kellett volna átutalnia az összeget, azonban a társaság még nem tudott megegyezni bankjával, így január második feléig halasztást kértek. Ellenben felajánlották a telek tulajdonosának, hogy átvállalják az ingatlanra felvett kölcsönének havi törlesztőrészletét, mintegy 15 millió forintot - ám ezt sem tudták eddig kifizetni.

Mittly Csaba, a Megyeri Ház Kft. képviselője a Pécsi Újság.hu-nak azt mondta, szerinte már nem is fog rendeződni az ügy, az Öresund Holding vezetőjét, "Komlós Jánost ugyanis nem lehet elérni, így semmilyen érdemi információval nem rendelkezik" a lehetséges megoldásokról.

Mittly már felvette a kapcsolatot a pécsi önkormányzattal és közölte az illetékesekkel, hogy amennyiben rövid időn belül nem tisztázódik a helyzet, felbontja az október végén aláírt adásvételi szerződést, és újból tárgyalásokat kezdeményez azzal a pesti befektetőcsoporttal, amellyel előzőleg egyeztetéseket folytatott az ingatlan további sorsát illetően.

Sőt, amennyiben a kontraktus felbontására sor kerülne, akkor azzal egyidejűleg bírósághoz is fordul, s a per eredményeképpen - legalábbis véleménye szerint - Pécs nemcsak a foglalókat, hanem az egész mélygarázs-projektet is elbukja.

Az ingatlan tulajdonosának képviselője szerint tehát jelenleg úgy tűnik, hogy mégsem a mélygarázs-komplexum, hanem a hetvenlakásos társasház valósul meg a területen - noha a várso vezetői szerint ez elképzelhetetlen, hiszen Pécs nem engedheti meg, hogy lakások épüljenek, így „marad az eredeti konstrukció".

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva