Befejeződik a megváltozott munkaképességűek rehabilitációját segítő baranyai program

2013. február 13. szerda 13:21

Befejeződik a megváltozott munkaképességűek rehabilitációját segítő baranyai program

A Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának koordinálásával zajlott az a 2008 márciusában indult - és február végén záruló - projekt, amelynek célja a rehabilitációs járadékban részesülők, azaz megváltozott munkaképességű személyek újbóli foglalkoztatásának és elhelyezkedésének elősegítése volt. A programról sajtótájékoztató keretében számolt Janovics László, a munkaügyi központ igazgatója és Balogh Andrea projektmenedzser.

A TÁMOP 1.1.1 „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése" elnevezésű program tapasztalatairól és eredményeiről tartott beszámolót a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja február 13-án. Janovics László igazgató bevezetőjében elmondta, hogy az Európai Unió az esélyegyenlőség eszméjének alkalmazásával igyekszik a foglalkoztatás esélyét megadni a célcsoport számára.

- Azon, baleset vagy betegség folytán megváltozott munkaképességű munkavállalókról van szó, akik nem tudnak tovább dolgozni korábbi szakmájukban, tehát a munkaerőpiacra való visszatérésük rehabilitáció nélkül nem képzelhető el. A projekt célja éppen az volt, hogy őket segítsük különböző szolgáltatásokkal, tanácsadással, képzéssel, a munkáltatóknak adott különféle támogatásokkal, hogy száz százalékos munkát végezhessenek munkahelyükön. Mindez az érintettek önbecsülése szempontjából is fontos, másrészt így nem lesznek a társadalom eltartottjai, hanem adó- és járulékfizető polgárok maradnak - mondta az igazgató.

Balogh Andrea közölte, hogy a program megvalósítására az Európai Szociális Alap és a magyar kormány Baranya megye részére több mint 540 millió forintnyi forrást különített el. A munkaadóknak biztosított támogatások között szerepelt egyebek mellett a rehabilitációs foglalkoztatást elősegítő bértámogatás, de ezen kívül a munkába járáshoz kapcsolódó helyközi utazás költségeire és egyéb bértámogatásokra is jutott fedezet.

- Minden programban fontos szerepet játszanak az indikátorszámok. Ebben a projektben lényeges szempont volt a bevont személyek létszáma, a programot sikeresen befejezők száma és annak befejezése utáni 180. napon még dolgozók száma. Az eredményeink azt mutatják, hogy az elvárt 790 fő helyett mindezidáig 915 személyt vontunk be a projektbe, és 664-en fejezték be sikeresen a minimálisan elvárt 632 fő helyett. A 180 napos nyomonkövetés alapján pedig ugyan csak 161-en dolgoznak az előírt 208 fő helyett, de a február végi zárás előtt még javulhat a mutató - számolt be az eredményekről a projektvezető.

Az öt év alatt az érintettek egyebek mellett személyiségfejlesztő- és motivációs tréningeken, személy- és vagyonőri képzésen, angol alapfokú nyelvtanfolyamon, virágkötő, irodai asszisztensi és alapfokú számítógépes, könnyűgépkezelői, valamint kéz- és lábápoló tanfolyamokon vehettek részt.

Az ilyen jellegű projektek koordinálása idén márciustól a nemrég alakult és a kormányhivatal égisze alatt működő új szervezetre, a Rehabilitációs Szakigazgatási Szervre (RSZSZ) hárul, így a Munkaügyi Központ ilyen jellegű feladatai megszűnnek.

Képünkön Balogh Andrea projektmenedzser (balról), Janovics László, a Munkaügyi Központ igazgatója és Gyuricza Ágnes, a központ kommunikációs főreferense látható.

H. L. B.