Tíz éve "Moszkva" felirat, rövidesen pedig rovásírásos tábla fogadja a Pécsre érkezőket

2012. április 22. vasárnap 17:03

Tíz éve

Egy évtizede nagy port vert fel a városban, hogy ismeretlenek a hatos út Budapest felé tartó szakaszán a Pécs helységnévtáblán „Moszkvára" módosították a feliratot. Hogy változnak az idők, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Jobbik kezdeményezésére - és a fideszes városvezetés támogatása mellett - ugyanitt hamarosan rovásírásos táblát helyeznek el. Németh Zsolt, a radikális párt helyi elnöke azt mondja, Baranyában egyre több szakkörben tanulják a székely-magyar rovásírás jeleit.

A megyében Pécs lesz az ötödik település, melynek határába székely-magyar rovásírásos felirat kerül. A hatos út Budapest irányába tartó szakaszán jövő hét csütörtökön Szegedi Csanád, a Jobbik Európa parlamenti képviselője avatja fel a táblát.

Már a honfoglalás előtt rovásírtak

A magyar rovásírást már a honfoglaló magyarok is használták, de eredete még korábbra nyúlik vissza. Nevét onnan kapta, hogy általában fába (botra), vagy ritkán kőbe vésték, illetve rótták. A rovásból adódik a betűk szögletes jellege, ezeket a jeleket könnyebb volt bevésni, mintha ívesebb betűket használtak volna. Az írás irányultsága (jobbról-balra) pedig abból fakad, hogy könnyebb volt a botot bal kézzel tartani, és jobb kézzel balra haladva írni.
A kereszténység felvételével a pogány szertartásokat, és szokásokat törvényben tiltották meg, és ez a sors várt az addig használt rovásírásra is. Az írott emlékeket központilag összegyűjtötték, és megsemmisítették.

- Célunk, hogy az emberekben felkeltsük a magyar történelem iránti érdeklődést, tiszteletet - taglalta munkatársunknak a tábla kihelyezésének okait Németh Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője, egyben városi elnöke. - Az ősi székely-magyar rovásírásra pedig büszkék lehetünk, hiszen a világon az első írásmódok közé tartozik - tette hozzá az amúgy történész végzettségű politikus.

A tábla felállításához a Magyar Közút Nonprofit Zrt. engedélye kellett, akik - mint megtudtuk -, nem gördítettek akadályt a kihelyezés elé.


- Sőt, a pécsi önkormányzat is támogatta a terveinket, persze nem pénzre kell gondolni, hiszen a költségeket a pécsi Jobbik ifjúsági tagozata állta.

Németh Zsolt elárulta, a tábla egyik felén - természetesen rovásbetűkkel - a „Pécs" felirat lesz olvasható, a másik oldalon pedig a jelek latin, azaz napjainkban használt megfelelői. Egyelőre a megértéshez szükség is van a segítségre, bár annak ellenére, hogy közvetlen előnyhöz aligha juttatja az embert, ha ismeri a rovásírást, megyénkben így is egyre többen tanulják az ősi írásmódot.

- Az általános és középiskolák tanrendjében nem szerepel a rovásírás, de Baranyában több rovásíró szakkör is működik,úgy látom, növekszik azoknak a száma, akik érteni szeretnék - mondta.

A jobbikos politikus egyetértett azzal a felvetésünkkel, hogy valószínűleg sokaknak nem tetszik majd a tábla:

- Annak ellenére, hogy egyesek szemét minden bizonnyal szúrja majd a felirat, nagyon remélem, hogy nem tartunk ott, hogy egy ősi írásmódot ábrázoló táblát lerombolnak. Ha mégis, nagyon elkeserednék.

A feliratot április 26-án, délután öt órakor leplezik le.

Képünk
Kozármisleny határában készült.  

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva