Baranyában is megerősítik a határzárat - A Mohácsi-szigeten megtörték a „csendet"

2016. március 06. vasárnap 18:34

Baranyában is megerősítik a határzárat - A Mohácsi-szigeten megtörték a „csendet

A rendőrség megerősítette hírportálunk értesüléseit, amely szerint a napokban - a határszakasz őszi lezárását követően először - a Mohácsi-szigeten migránsok jutottak be az ország területére. A kormány szerdai ülésén dönthet a határzár megerősítéséről. Baranyába is újabb katonákat és rendőröket vezényelnek. 

Több hónap után a napokban ismét illegális bevándorlók jelentek meg a Mohácsi-szigeten, értesült a Mohácsi Újság.hu. Tömeges feltűnésükről nincsen szó: információinkat megerősítve a megyei rendőr-főkapitányság azt közölte érdeklődésünkre, hogy két marokkói férfi jutott át a határon. Ők önként jelentkeztek a Mohácsi Városi Rendőrkapitányságon.

Hozzátették azt is, hogy „a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a szükséges erőkkel és eszközökkel biztosítja illetékességi területén az államhatár védelmét."
A „szükséges erők és eszközök" tárháza mindazonáltal már a közeli jövőben bővülhet, a kormány ugyanis szerdai ülésén dönthet a déli határszakaszok védelmének megerősítéséről.

Ennek okairól a miniszterelnök főtanácsadója, Bakondi György beszélt szombaton.
„Megnőtt az illegális migránsok száma a szerb-magyar és a magyar-horvát határon is; immár átlagban naponta 110-130 határsértőt fognak el a hatóságok. Ezért a kormány felkészült arra, hogy megerősítse ezeket a határszakaszokat, illetve további határszakaszokon is épüljön kerítés. Bár a déli határzárnak köszönhetően Magyarország az EU legvédettebb országa, ám a veszély nem múlt el. Ezt jelzi, hogy pénteken már 235 illegális migránst fogtak el a déli határon."

A főtanácsadó titkosszolgálati információkra hivatkozva arról is beszélt, hogy "bizonyos körzetekben anarchista csoportok" jelennek meg a migránsok között, és többek között a kerítés átvágására alkalmas eszközökkel támogatják őket. Bakondi György szerint nincs akadálya annak, hogy további katonákat és rendőröket vezényeljenek a határokra.

Mellettük információink szerint további technikai eszközök alkalmazásával is erősítik a határok védelmét, többek között Baranyában is. Úgy tudjuk, a légi megfigyelést újabb drónok is segítik majd, valamint a migránsok mozgását további hőkamerák segítségével is igyekeznek nyomon követni.

Mohácson tavaly ősz óta a határtól a városig terjedő folyószakaszt már nagy hatótávolságú hőkamerákkal, radarral és nappali kamerákkal is figyelik.

Mohácsnál és Kölkednél két negyven méter magas tornyon helyezték el a berendezéseket, az általuk közvetített képeket, adatokat pedig éjjel-nappal figyelik a határkikötőben szolgálatot teljesítő rendőrök, így azonnal be tudnak avatkozni, ha szükséges.

Minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy a folyón, illetve a berendezésekkel is szemmel tartott partszakaszon mindeddig nem próbálkoztak határsértéssel a migránsok.

Képünkön: a berendezések által küldött képeket, adatokat éjjel-nappal figyelik a mohácsi határkikötőben.

 

M. B. - Fotó: MTI/Sóki Tamás