Bár többen így tudják, nem épül CBA a kertvárosi kiserdő helyén

2011. április 11. hétfő 17:12

Frissítve: 2011. április 14. csütörtök 15:06

Bár többen így tudják, nem épül CBA a kertvárosi kiserdő helyén

Januárban még arról számolt be hírportálunk, hogy a kertvárosi kiserdőt elborította a szemét. Mára ugyan eltűnt a hulladék, de vele együtt az erdő is... Márciusban egyik napról a másikra ugyanis hatalmas gépek jelentek meg a területen és többezer négyzetméteren kivágták a fákat.

A Kertváros tüdejének is számító erdő elpusztítása ellen több civil szervezet is tiltakozott, sőt, néhány egyesület már akkor felemelte a hangját, mikor 2008-ban, az akkori városvezetés eladta a területet a Grupo Miltonnak, többek közt a Magasházzal és a Bajcsy-laktanyával együtt. A tarvágás után azonnal elindultak a találgatások, mi épülhet a helyszínen. A hírek arról szóltak, hogy a CBA építene áruházat a területen, a kereskedelmi cég kommunikációs igazgatója azonban úgy tájékoztatta lapunkat: egyelőre nem terveznek újabb üzletet nyitni Pécsett.

Az egykori kiserdő területe ma már nem a Grupo Milton tulajdona, de hogy kié, azt nem tudhattuk meg a spanyol cégtől, telefonhívásainkra ugyanis nem reagáltak.

A márciusi tarvágást azonnal elítélte az LMP, valamint egy - korábbi KDNP-sekből alakult civil közöség. Az utóbbi szervezet éles hangú közleményben ítélte el a tarvágást, „erkölcsi és politikai" felelősnek Csizi Péter és Kővári János mellett a szintén KDNP-s Oszoli Dénest tartják.

- A három felsorolt politikus már csak a tisztségéből adódóan is sokat tehetett volna a tarvágás megakadályozása érdekében. Oszoli Dénes az önkormányzat Városfejlesztési és Kommunális Bizottsága elnökeként akadályozhatta volna meg a fakivágást, azzal, ha felhívja a figyelmet arra, hogy az erdő magánterület. Csizi Péter alpolgármester, valamint Kővári János önkormányzati képviselő pedig az előző városi testület tagjaként, a terület eladásakor védhette volna meg a kiserdőt - ismételte meg vádjaikat Maráczy Tibor, a civil szervezet (úgy hívják: Szent Mihály Arkangyal Asztaltársaság) ügyvivője, aki szerint hibáztak a politikusok akkor, amikor építési területté minősítették át a kiserdőt.

A fák kivágása után azonnal megindult a találgatás arról, mi épül a területen. A hírek arról szóltak, hogy a CBA épít üzletet a kiserdő helyén, a kereskedelmi cégnél azonban ezt az értesülést cáfolták.

- Mi is hallottunk arról a felröppent hírről, amely szerint ezen a területen CBA-üzlet épül. Nekünk azonban nincs információnk arról, hogy bármely, a céghez tartozó vállalkozás bevásárlóközpontot nyitna azon a helyen - tájékoztatta a Pécsi Újság.hu-t Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

Bár egy egységes zöldterülettel mindenképpen szegényebb lett a város, úgy tudjuk, a kivágott famennyiség kétszeresét telepíti majd a terület tulajdonosa. Az új csemeték fele a Rózsadombra, másik része a Melinda utcai parkba kerül.


FRISSÍTVE

Cikkünk megjelenése után a Szent Mihály Arkangyal Asztaltársaság a következő levelet küldte szerkesztőségünknek:

"Az Asztaltársaság nem korábbi KDNP-sekből alakult civil szervezet. Tagjai között két
jelenlegi kereszténydemokrata tag van összesen, volt tag egyetlen egy sem.

Oszoli Dénes felelősként történő megnevezésére nem KDNP-elnöki tisztsége szolgáltatott
okot, hanem a közgyűlésben betöltött megbízatása. Az indokokat a 2011. 04. 6-án a
Szerkesztőség számára írt levélben részleteztük. Ezek között nem szerepelt Oszoli Dénes úr fent említett titulusa. Ezért helytelenítjük, hogy írása egy esetleges KDNP belharcot sugall.

Az imént hivatkozott levélben nem vádakat, csupán véleményt kívántunk megfogalmazni.
Ezzel szemben Ön írásában így fogalmaz: >>...ismételte meg vádjaikat Maráczy Tibor, a civil szervezet (úgy hívják: Szent Mihály Arkangyal Asztaltársaság) ügyvivője,...<<

Ön írásában a tájékoztatásul küldött levél bizonyos részleteit kiragadva ismerteti az
Asztaltársaság véleményét a Melinda utcai kiserdő kivágásának ügyében. Ezt nem tartjuk elfogadható és korrekt módszernek.

Tisztelettel:
Maráczy Tibor, ügyvivő
Váczi Márk, ügyvivő"




Képünkön az egykori kertvárosi kiserdő területe látható.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva