Balhé a Slyven Étteremnél: a parkoló autók miatt cetliken fenyegetik a lakókat

2012. május 23. szerda 17:24

Balhé a Slyven Étteremnél: a parkoló autók miatt cetliken fenyegetik a lakókat

Lakossági bejelentés érkezett szerkesztőségünkhöz és a parkolásért is felelős városüzemeltetési céghez, a BIOKOM Kft.-hez is, miután az eddig a lakók által (is) használt, Slyven Étterem mellett lévő parkolóhelyek közül néhányat magánparkolóként különített el az étterem vezetése (a cég Hering Gyula volt MSZP-s önkormányzati képviselőé). A lakók közül jó néhány már az autójának szélvédőjén elhelyezett fenyegető cetlivel is szembesült. Dr. Simon István, a BIOKOM illetékese szerint mivel a hely egy ideje nem közterület, hiszen az az előző városvezetés által eladott Magasház helyrajzi számához - s így annak tulajdonosához - tartozik, nincs hatáskörük az ügyben.

A Megyeri tér környékén lakók közül többen is arra panaszkodnak, hogy pár nappal ezelőtt - az eddig az ott élők számára is igénybe vehető - parkolóhelyek közül többet magánparkoló céljára elkerített a Slyven Étterem. Az egyik lakó panaszt tett emiatt a BIOKOM Kft.-nél, ahol megvizsgálták, hogy jogszerű-e mindez.

Simon István, a társaság városüzemeltetési vezetője azt mondja, a helyszín megtekintése után a térképen átnézték a tulajdoni viszonyokat, s ez alapján megállapították, hogy feltehetően jogszerűen járt el az étterem tulajdonosa. (Aki nem más, mint Hering Gyula volt szocialista önkormányzati képviselő.)




- A helyrajzi szám alapján az érintett parkolóhelyek magánterületen, méghozzá a Magasházhoz tartozó területen, azaz nem közterületen helyezkednek el. Így hiába élnek panasszal a lakók, mi nem tehetünk semmit - fogalmazott Simon, aki kérdésünkre hozzátette, még nem érkezett hozzájuk új parkolóhelyek kialakítására vonatkozó lakossági igény, bár nyilvánvalóvá tette, hogy amennyiben szükséges lesz új helyek kijelölése, lépni fognak az ügyben.

Egy másik, szerkesztőségünkhöz forduló lakó is sérelmezi Heringék eljárását, mondván, a kicsivel odébb - már közterületen - parkoló autók szélvédőjére is olyan "fecniket tettek ki, amelyen az áll, hogy ha továbbra is ott állnak le kocsijukkal az autósok, akkor lefényképezik őket és feljelentést tesznek ellenük".

Dr. Martin Zoltán: - Szerintem egy ilyen feljelentés egyrészt nem jogszerű, másrészt semmi más, mint spicliskedés. Ha közterületen állok meg - és esetleg szabálytalanul tenném-, akkor sincs a vendéglátósnak semmi köze hozzá.

A Magasház egyébként még mindig a spanyol Grupo Milton befektetőcsoport egyik leányvállalatának, a La Torre 2008 Kft.-nek a tulajdonában van, így az étterem tulajdonosa vele egyezett meg a parkolóhelyek elkerítését illetően.

Hajdú Attila, az érintett Környezetvédő Kft. ügyvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy ők több százezer forintért megtisztították a szeméttől a Magasház környékét és rendbe tették, felújították a kerítést, azért, hogy a hozzájuk "betérő vendégek ne vadnyugati körülmények között jussanak be az étterembe".

- Megkerestük a spanyol tulajdonost, aki engedélyt adott arra, hogy az ő területén parkolóhelyeket alakítsunk ki, hogy méltóan fogadhassuk a vendégeinket - fogalmazott az ügyvezető, aki szerint így jogszerűen jártak el.

Az autókra kihelyezett cédulákat illetően hozzátette: "már többen hívták az azon megadott telefonszámot, hogy reklamáljanak a cégnél, többségük azonban elfogadta az étterem álláspontját".

H. L. B.