Hering megint kihúzta a gyufát

2009. december 18. péntek 20:24

Hering megint kihúzta a gyufát
Parkolási ügy okoz felháborodást az egykori Szliven Étterem mellett, az ügy egyik főszereplője Hering Gyula szocialista önkormányzati képviselő vállalkozása. A valamikori étterem - parkolójával együtt - már korábban magántulajdonba került. Habár igaz, hogy az autóbeálló előtt egy behajtani tilos tábla figyelmezteti az sofőröket, ki nem mondott egyezségként hosszú évek óta rugalmasan használhatták a területet. Mostanában viszont több autós is 30 ezres bírságot kap ajándékba a korábban szóra sem méltatott ottani parkolásért. A lakók állítják, Hering Gyuláék jelentgetik őket fel, a szocialista képviselő cégének ügyvezetője azonban azt mondja, ez nem így van.

Martin doktor: "miért hagyják ezt az MSZP-sek?"

A Pécsi Újság.hu-t megkereső lakók részéről felmerült a kérdés, hogy miként sikerült ezt az eredetileg még a szocializmusban épült - azóta már több tulajdonost megjárt - épületet a parkolóval együtt privatizálni. 
Dr. Martin Zoltán volt bíró, jelenleg ügyvéd szerint, aki maga is a környéken lakik, a magánosításról döntők "ebben az ügyben figyelmen kívül hagyták a környéken élők érdekeit, mivel a vendéglátóhelyet annak idején még közpénzből - így természetesen az ott élők forintjaiból - is építették". Hozzátette ugyanakkor, hogy egy ilyen üzem működtetéséhez parkoló is szükséges, de - mint azt már a magyar, illetve a német alkotmánybíróság is kimondta - a magántulajdon nemcsak jogosít, hanem kötelez is. Így, aki ilyen tulajdonnal rendelkezik, köteles azt a többségi érdeket szem előtt tartva üzemeltetni - tette hozzá.
"A környéken lakom, így magam is tudom, hogy a parkolótól 5 méterre van egy bölcsőde. A reggeli csúcsforgalomban munkába siető anyuka nem mondhatja azt a 8 hónapos gyerekének, hogy fiam, kiteszlek három sarokkal arrébb, sétálj be a bölcsődébe, vetkőzz le, és bújjál be a benti rugdalózódba. Ebből következően meg fogják bírságolni akár naponta 30 ezer forinttal is."
Az ügyvéd hozzátette: "Én a barátaim szerint is nehezen vagyok például fideszes elfogultsággal vádolható... De most azt mondom: mivel a kft. Hering Gyula szocialista képviselő úr érdekeltségébe tartozik, ha a többi pécsi MSZP-s képviselő nem tiltakozik ezen magatartás ellen, akkor ezen a környéken is további szögeket vernek a saját politikai koporsójukba."

A szomszédban élők egy csoportja szerint összefüggés lehet a megszaporodott büntetések és annak az épületbe ki-bejáró fiatalembernek a jelenléte között, aki - mint állítják - nem egyszer minősíthetetlen hangnemben hajtja el a területről a parkolni szándékozókat.

Az ingatlan egy ideje a Hering Gyula szocialista önkormányzati képviselő nevéhez köthető Környezetvédő Kft. tulajdona. A cég ügyvezetője, Hajdú Attila - a lakók jelzését tolmácsoló - kérdésünkre azt mondta, a területen ők senkit sem hatalmaztak fel a parkolás felügyeletével, ahogy azzal sem, hogy ilyen esetben értesítsék a rendőrséget.

A környéken élő egyik olvasónk, az ügy előzményeiről szólva, a Pécsi Újság.hu-nak azt mondta, eddig azért használták - közmegegyezés alapján - a volt étterem autóbeállóját, mert a többi helyen "egyszerűen nem férnek el", ahogy a százötven méteres körzetben található bölcsőde, óvoda és iskola látogatói sem. A szülőknek itt - ha pár percre is - de mindenképpen le kell állítaniuk az autójukat, hogy kisgyermeküket bekísérjék, majd átöltöztetve bebocsássák őket a foglalkozásokra.

A szomszédos panelházban üzlethelyiséget bérlő kozmetikus felidézte, újabban több, a szalonjába betérő vendége is büntetési felszólítást talál az autóján, s azt is látta, hogy a korábban említett férfi a szomszédos - közterületen található - parkolóból is megpróbált autósokat elhajtani.

Hajdú Attila ügyvezető állítja: a tulajdonukba került területen parkolók miatt eddig számtalan kellemetlenségük akadt. Előfordult, mondja, hogy egy építőanyagot szállító kamion több órán keresztül vesztegelt hiába. "Nem a néhány percre megálló autósokkal van problémánk, hanem azokkal, akik akár több héten keresztül is a vitás területen hagyják a kocsijukat, akadályozva a munkát" .

„Ettől függetlenül állíthatom, hogy még soha nem hívtuk ki senkire a rendőrséget, tehát a kérdésben ártatlanok vagyunk" - szögezte le Hajdú, aki szerint a jövőben táblán is jelezni fogják, hogy a parkoló magánterület.

Ígéretet tett arra is, hogy utánanéz a lakók által kifogásolt fiatalember „működésének".

B. G.