"Karok, egyetemek bezárása jöhet" - tüntetés a Kossuth téren

2015. július 06. hétfő 09:22

„Ha másra nem, a focira figyel a kormány" - mondta el Majtényi Balázs a vasárnap estére megszervezett tiltakozáson, ahol az egyetemek és a kormány képviselői csaptak össze egy futballmérkőzés keretein belül.

A tervek szerint a héten módosítja a kormány a felsőoktatási törvényt és hatvan alap-, mesterszak, illetve osztatlan képzés szűnik meg 2016-tól. Ez ellen demonstráltak diákok és tanárok vasárnap a Kossuth téren.

A Ne szűnjön meg az ELTE TáTK - Veszélyben vannak az egyetemeink által megrendezett eseményen először egy focimeccset szerveztek, ahol a kormány és az egyetemek képviselői csaptak össze. A kormány különböző praktikákkal élt, volt, hogy kaput cseréltek, de a bíró is az egyetemek ellen fújt, így az állás hamar 99-1 lett a kormány javára. A mérkőzés közben rendre érkeztek a hírek, hogy újabb szakokat szüntetett meg a kormány, valamint kifejezésre juttatták, hogy nincs szükség kulturális antropológiára, sőt, az egész bölcsészképzés teljességgel abszurd és értelmetlen. (Gondoljunk csak Orbán Viktor nyilatkozatára, aki azt mondta, már Dunát lehet rekeszteni a „romkocsmák félhomályában merengő, állástalan diplomásokkal" és ki kellene már irtani a „himihumi képzéseket".)

A focimeccs alaphangulata tehát adott, az egyetemeknek esélyük sincs nyerni. Többen át is álltak a kormány oldalára. A tömeg folyamatosan pfújolt, ment a bunda kiabálása, valamint többen azt is tudni vélték, lejt a pálya. A mérkőzés végére csak két lány maradt az egyetemek csapatában, a többi szereplőt lekenyerezte a kormány. A mérkőzés lefújása után pedig érkezett a hír: a bírót megválasztották a MOB elnökének.

Az alig negyedórás mérkőzés után Majtényi Balázs jött egy rövid beszéddel, aki elmondta, azért gondolták, hogy egy ilyen mérkőzéssel demonstrálnak a szakok megszüntetése ellen, mivel "ha másra nem, a focira figyel a kormány". Úgy vélte, a kormány központosítási terveit végigviszi az oktatáson is, és a gimnáziumok és szakiskolák bezárása után az egyetemi karok, sőt, egész egyetemek bezárása jön. "A kormánynak már nem csak saját focicsapata lesz, de egyetemei is, ahogy már van is nekik egy - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem" - mondta Majtényi.

Úgy vélte, a szakok megszüntetése ellen igenis fel kell emelni mindenkinek a hangját, mert a hallgatás beleegyezés és nem szabad hagyni, hogy a kormány megszabja, miket lehessen tanulni. Terveik szerint ezért további megmozdulásokat fognak szervezni, ma pedig egész este virrasztani fognak az egyetemi autonómiáért.

Forrás: eduline.hu