Havi húszezret veszít 200 dolgozó

2011. február 10. csütörtök 18:56

Havi húszezret veszít 200 dolgozó
A Pécsi Tudományegyetem mintegy kétszáz dolgozóját érinti érzékenyen az az intézkedés, amely következtében február elsejétől elesnek az úgynevezett kockázati pótléktól, ami havi bruttó 20 ezer forintot jelent.

A közalkalmazotti törvény szabályozza a kockázati pótlék adhatóságát: eszerint a dolgozó illetménypótlékra jogosult, ha munkaidejének legalább felében a jogszabályban meghatározott valamely egészségkárosító kockázat fennállásának ténye bizonyított, azaz, ha munkaideje nagyobb részében egészségi ártalomnak kitéve végzi munkáját.

A Pécsi Tudományegyetem február elsejétől mintegy kétszáz dolgozójától vonta meg az illetmény folyósítását. Dr. Kövér Péter jogtanácsos szerint az intézkedéssel az eddigi visszásságokat kívánták megszüntetni:

- 2003-tól kezdődően a kockázati pótlék folyósítása tekintetében az egyetem részéről sajnos jogszerűtlen gyakorlat alakult ki, amelynek lényege az volt, hogy a pótlékra jogosító feltételek vizsgálata nélkül folyósították az összeget. Tehát olyan dolgozók is megkapták, akik erre nem voltak jogosultak, és olyan is előfordult, hogy olyan alkalmazott nem kapta meg, akinek a jogszabály szerint járt volna - közölte lapunkkal a szakember.

A kockázati pótlék jogszerűtlen és illogikus folyósítását a Pécsi Tudományegyetemnek a jövőre nézve meg kell szüntetnie. E folyamat részeként elvégezték az egyes klinikumok tekintetében a kockázatértékeléseket, ami alapján Kollár Lajos professzor, a klinikai központ főigazgatója csak a Nukleáris Medicina Intézet, a Fül-Orr-Gégészeti Klinika és az Onkoterápiás Intézet dolgozóinak esetében rendelte el a kockázati pótlék folyósítását.

A jogtanácsos hangsúlyozta, hogy mindezt a törvényesség helyreállítása miatt kellett megtenni:

- Az egyetem vezetésének természetesen nem az a célja, hogy a méltatlanul alacsony jövedelemmel rendelkező egészségügyi közalkalmazottaktól további jövedelmet vonjon el, ezért a klinikai tömb vezetése és a rektor úr úgy döntött, hogy a megvonás révén jelentkező megtakarítást a klinikáknál hagyja. Azzal a céllal, hogy abból egy teljesítményösztönző, úgynevezett motivációs keretet hozzanak létre. A keret részletszabályozásának kidolgozása folyamatban van.

H. L. B. - Illusztráció: PTE