Este Pont Ott Parti a téren: ma hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási ponthatárokat

2014. július 24. csütörtök 08:20

Várhatóan ma este 20 órától hozzák nyilvánosságra a szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait, amelyek a hivatalos kihirdetést követően leghamarabb a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetőek. Pécsett este hatkor kezdődik a Pont Ott Parti a Széchenyi téren.

Az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. tájékoztatása szerint ahogy eddig is, a ponthatárokat egyebek között a felvételizők számának, az intézmények kapacitásainak, valamint a jelentkezők eredményeinek figyelembevételével határozzák meg. A besorolási döntést, amely tartalmazza, hogy kit hová vettek fel a ponthatárok megállapítását követően, idén a www.felvi.hu E-felvételi rendszeréből kell letölteniük a felvételizőknek.

A dokumentumról, amint az elérhetővé válik, az Oktatási Hivatal e-mailben tájékoztatja a jelentkezőket. A ponthatárok kihirdetése előtti órákat a fővárosi, Dr. Koltai Jenő Sportközpontban dumaszínházas előadók, koncertek, nyereményjáték, előadások és sportprogramok színesítik. Szó lesz az ösztöndíj-lehetőségekről, arról, hogy mennyibe kerül ma hallgatónak lenni, és hogy kik a legsikeresebbek a diplomások közül.

Este hattól várják a Széchenyi térre a jelentkezőket

Pont Ott Partit rendez a PTE és a város a Széchenyi téren csütörtök este. A program:

18.00-20.00 "Hangolódás" DJ Venommal
interaktív játékok, Irány a PTE! fotózás, ajándéksorsolás
20.00 Dr. Páva Zsolt polgármester, Dr. Bódis József rektor és Rinfel János EHÖK elnök köszöntője
20.00-22.00 A 2014-es ponthatárok kivetítése
DJ Venom zenél a ponthatárok ismertetése közben
22.00-23.00 Ivan & The Parazol koncert
"Ha felvettek..." sátor: pezsgőzés
"Pótfelvételizőknek..." sátor: PTE-s tájékoztató mappa osztás
23.00- Afterparty (helyszín egyeztetés alatt)

Mint korábban a Pécsi Újság.hu-nak Lengvárszky Attila, a PTE oktatási igazgatója mondta, a PTE-n emelkedett a jelentkezők száma.

- Az idei felvételi eljárásban 12 309 fő jelentkezett a Pécsi Tudományegyetemre, így majd nyolcszázzal nőtt a jelentkezők száma a 2013-as eljáráshoz képest. Örvendetes, hogy az összes jelentkezői szám emelkedése mellett 375 fővel nőtt az első helyes jelentkezők és 734 fővel az állami ösztöndíjas helyre jelentkezők száma.

Az igazgató szerint az országos adatokat vizsgálva kijelenthető, hogy az összes jelentkező és az állami ösztöndíjas helyekre jelentkezők számát tekintve a PTE továbbra is őrzi előkelő negyedik helyét, míg az intézmény az első helyen jelentkezők számát tekintve a hatodik helyen végzett.

Az idén országosan 106 056 fiatal jelentkezett a felsőoktatásba (ez a szám tavaly 95 445 volt): 69 727-en alapképzésre, 9763-an osztatlan képzésre, 21 595-en mesterképzésre, 4971-en felsőoktatási szakképzésre. Állami ösztöndíjas képzésre 91 737-en, önköltséges képzésre 14 319-en adtak be kérelmet. Az előző évhez képest növekedés volt megfigyelhető minden képzési területen. Összesen 358 ezer felsőoktatási helyre jelentkeztek, egy jelentkező pedig átlagosan 3,4 jelentkezést adott be. A legnépszerűbb képzőhely az ELTE.

EQM - MTI