Első fokon nyolcvan klinikai dolgozó nyert, de hétszáz perel

2011. augusztus 31. szerda 10:06

Első fokon nyolcvan klinikai dolgozó nyert, de hétszáz perel

Mintegy hétszáz dolgozója perelte be a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) az egyenlő bánásmód elvének megsértése miatt, miután az egyetem külön juttatásban részesített bizonyos dolgozókat, míg a velük megegyező munkakörben dolgozó kollégáiknak nem folyósította ugyanezt. Azóta mintegy nyolcvan munkatársnak ítélt meg a bíróság első fokon kártérítést. Az érintettek ügyvédje szerint húsz dolgozó esetében másodfokon szeptember végén születhet ítélet.

A dolgozók által indított kereset során az egyetem 2010 őszén első fokon elvesztette a pereket, ám a másodfokú tárgyalást megelőzően egyezséget kötött a kollégákkal, így akkor mintegy kétszázötven főt fizettek ki. Jelenleg hétszáz orvos, asszisztens és ápoló ügye van folyamatban, ám azokat nem egyben, hanem külön klinikai egységenként és intézményenként tárgyalják.

- Pillanatnyilag nyolcvan fő esetében van elsőfokú ítélet, de a többieké is folyamatban van - tudtuk meg Burrat Husam ügyvédtől, aki hozzátette, hogy azért húzódik az eljárás, mert a bíróság folyamatosan tűzi napirendre a szakértői kirendeléseket, amelyek során kerül sor szakvélemények megállapítására, ráadásul az universitas is megfellebbezi a döntéseket. 

A  legelőrehaladottabb állapotban lévő ügyek másodfokú tárgyalására szeptember végén kerülhet sor, abban húsz dolgozó érintett. A többi hatvan munkatárs tekintetében pedig novemberben lehet a következő tárgyalás.

Korábban az a hír járta, hogy a Honvéd Kórház integrációja során merültek fel ezek a problémák, az ügyvéd szerint azonban árnyaltabb a kép.

- Arról van szó, hogy korábban létezett egy húszezer forintos kockázati pótlék, amit az egyetem bizonyos munkatársainak kifizetett - ezt a Honvéd Kórházban automatikusan megkapták az érintettek. A mostani követelésnek azonban már nem a kockázati pótlék a jogalapja, hanem az egyenlő bánásmód történő hivatkozás - mondta a jogász.

A kollektív szerződésben foglaltaknak megfelelően az egyetem folyósította a pluszjuttatásokat, ám kidolgozott rendszer nélkül - valaki kapott, valaki nem.

- Mi ezt az illetménykülönbséget kifogásoljuk a bíróságon. Ápoló és ápoló azonos munkahelyen, azonos munkakört teljesítve, teljesen azonos feltételek mellett eltérő bérezést kapott. Ez a fajta munkáltatói döntés és bérszabályozás jogszabályba ütköző - fogalmazott az ügyvéd.

A követelés nagysága átlagban 720 ezer és 1,2 millió forint között változik, de van ennél kisebb összeg is, a szerint, hogy az érintett milyen régóta dolgozik az egyetem berkein belül.


H. L. B. - Fotó: PTE