A dékán szerint "egyre erősebb az a vonal, amely privatizálná a pécsi közgazdászképzést"

2014. július 26. szombat 20:18

A dékán szerint

Nemrég megjelent interjúnkban Bódis József rektor szerint a felsőoktatásban tapasztalható változások érzékenyen érinthetik a Pécsi Tudományegyetem fakultásait is, némelyeket profilváltásra is kényszeríthetve. Ulbert József (képünkön), a közgazdaság-tudományi kar dékánja szerint ugyan nincsenek könnyű helyzetben, zajlik a struktúraátalakítás, s projektgenerálással is igyekeznek stabilabbá tenni a költségvetést, ugyanakkor olyan elképzelés is felmerült, amely már nem feltétlenül állami keretek között látná el a gazdasági szakemberek képzését Pécsett.

Csakúgy, mint a felsőoktatás egésze, nincs könnyű helyzetben a PTE közgazdaság-tudományi kara sem. Nemcsak az évről évre mérséklődő állami finanszírozás, hanem a fakultásra jelentkező hallgatói létszám is egyre csökkenő tendenciát mutat. Ulbert József egyetemi docens, a kar dékánja szerint ennek ellenére mindent megtesznek azért, hogy pótolják a kieső bevételeket.


- Már három, államilag finanszírozott évfolyam esett ki alólunk, igyekszünk őket költségtérítéses hallgatókkal pótolni. Eddig évfolyamként négyszáz főből 250 hallgató állami finanszírozású, míg 150 költségtérítéses diák volt. Az előbbiek kiesnek, de 200-220 fős költségtérítéses évfolyamokkal sikerült valamelyest stabilizálni a hallgatói létszámot. Ezt, a szakmát és a régiót sújtó hátrányos helyzet ellenére, nagyon jó eredménynek tartom - fogalmazott a dékán.

A kieső forrásokat a kar egyebek mellett bevételi potenciállal kecsegtető projektek generálásával próbálja pótolni.

- Belevágtunk a Kék Gazdaság-programba, ami sikeresnek bizonyult. Mindenki erről beszél, ilyen jellegű pályázati kiírások vannak. Kiléptünk a nemzetközi színtérre is, már a trénereket is mi oktatjuk a nemzetközi porondon, különböző nemzetközi rendezvényeken szerepelünk.

Szintén új és sikeres kezdeményezés a nemrég létrehozott Simonyi Üzlet- és Vállalkozásfejlesztési Központ. Az ötlet az Ohio-i Egyetemen fogalmazódott meg először.

- Az amerikai egyetemmel 25 éve ápoljuk a kapcsolatot, a mintát onnan vettük át. Lényege szerint hallgatói ötleteket fogadunk be, illetve generálunk ötletroham-metódusokkal. Az életképes elképzelésekhez erőforrásokat rendelünk, hogy továbbfejleszthetők legyenek. Fél év után potenciális befektetők bevonásával zsűrizzük, hogy az adott termék a fejlesztés melyik szakaszában tart. Megfelelő stádium esetén üzletek is köttethetnek.

A kar további erőfeszítéseket is tesz a biztos jövő érdekében. Viszonylag új kezdeményezés, hogy szakirányú, rövid ciklusú képzéseket is kínálnak, amelyek egy része üzleti cégek felé is közvetlenül kiajánlható.

- Ennek keretében a Microsofttal is van egy sikeres együttműködésünk. Emellett különböző kutatási projektek révén igyekszünk pótolni a kieső bevételeket. Ezek elsősorban TÁMOP-os kutatások, amelyeknek köszönhetően az elmúlt három évben több pénz érkezett a karra, mint az azt megelőző negyvenben - adott számot a sikerekről a dékán.

A felsorolt intézkedéseknek - előnyeik ellenére - természetesen árnyoldalaik is vannak, hiszen a hatékonyságnövelés nemcsak a bevételek növelésével, hanem a kiadások csökkentésével is jár.

- Ebben a tekintetben a nemzedékváltás korszakát éljük. Az a generáció, amely 1970-ben megalapította a kart, most ért a nyugdíjkorhatárhoz. Ezt a folyamatot humánusan szeretnénk levezényelni, hogy ne okozzon feszültséget a generációk között.

Ami a költségvetést illeti, idén 1,2 milliárd forintból gazdálkodhat a kar, ez mintegy 300 millió forinttal kevesebb, mint az előző években.

- Ezt a hiányt a már említett intézkedések ellenére sem sikerült befoltoznunk. Az állami finanszírozás aránya ötven százalék alá csökkent (a korábbi mintegy 65 százalékhoz képest), ráadásul évről évre tovább apad. Az állami szerepvállalás kifulladásával megjelentek olyan elképzelések is, amelyek szerint nem biztos, hogy állami keretek és feltételek közepette kell folytatnunk a tevékenységünket. Egyre erősebb az a vonal, amely privatizálná a kart, mivel olyan erős és szerteágazó a kompetenciánk, annyira piacosítható, hogy nem kell feltétlenül az állam berkein belül maradnia - fogalmazott a jövőt illetően egy kicsit rejtélyesen Ulbert József.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva