Meglepődött Rogán a miniszterelnök-csere tervén

2014. december 22. hétfő 16:44

Meglepődött Rogán a miniszterelnök-csere tervén

Az amerikai-magyar kapcsolatokról, valamint a parlament rendkívüli ülései kapcsán a plázastopról és az útdíjról is nyilatkozott a Kossuth Rádiónak Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

Megdöbbentette Rogán Antalt az a sajtóban olvasható értesülés, hogy már a miniszterelnök-csere is "tervbe van véve". A Fidesz frakcióvezetője arra a kérdésre mondta ezt, hogy a kormánypárt országgyűlési képviselőcsoportjának vezetőjeként érez-e nyomást az amerikai külügy vagy az Egyesült Államok magyarországi ügyvivője, André Goodfriend részéről.

A frakcióvezető hangoztatta, egy ország szuverenitásának első számú kritériuma, hogy szabadon válassza a vezetőjét. Ha az egyáltalán fölmerül, hogy külső nagyhatalmak megpróbálnak egy másik vezetőt az országra erőltetni, abban az esetben az országnak a saját függetlenségét kell megvédenie.

A Fidesz Orbán Viktort jelölte miniszterelnöknek a parlamenti választások előtt, az emberek pedig ennek a tudatában szavaztak a pártra, a frakció ezért végig kitart amellett, hogy ő legyen a kormányfő - mondta a politikus.

Rogán Antal szerint az Egyesült Államok politikai aktivitása nemcsak Magyarországon, hanem az egész térségben annak folyománya, hogy a jövő tavasszal napirendre kerül az amerikai-magyar szabadkereskedelmi megállapodás. Abban Amerika olyan megoldásokat próbál ráerőltetni Magyarországra is, amelyekről sokan azt gondolják, felettébb előnytelenek, és hasonló következményekkel járnának - megszorítások, elbocsátások -, mint az IMF-megállapodás.

Rogán Antal a Kossuth Rádióban beszélt az Áder János köztársasági elnök által a parlamentnek visszaküldött jogszabályokról. A Fidesz kezdeményezésére kedd déltől rendkívüli ülés lesz, azon az Áder János által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött két törvényt, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, valamint a kereskedelemről szóló törvény módosítását vitatják meg. Mindkettőt december 9-én fogadta el az Országgyűlés. Az épített környezetről szóló jogszabály módosításával a parlament újraszabályozta a plázák építésének lehetőségét, a kereskedelmi törvény átírásával pedig 2018-tól megtiltotta a napi fogyasztási cikkek árusítását azoknak a nagyobb üzleteknek, amelyek nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben.

Áder János a kereskedelmi törvényt uniós szabályokra és uniós bírósági állásfoglalásra hivatkozva küldte vissza. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvénymódosítást - amely a 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi építmények építésének, átalakításának és bővítésének építésügyi hatósági engedélyezési eljárási szabályait állapítja meg - a többi között a szakhatóságokkal kapcsolatos szabályozása miatt tartja aggályosnak a köztársasági elnök.

Az egyik probléma, hogy nincs még meg a plázák építésére beadott kérelmeket elbíráló bizottság, miközben a kérelmek beadására már megteremtették a lehetőséget. Rogán Antal emlékeztetett rá, hogy hétfőn kormányülés van, amikor a kabinetnek lehetősége van álláspontja kialakítására. Hozzátette: ha a mostani plázastopot január 1-jén felváltó jogszabály nem lépne életbe, automatikusan megnyílna a zöldmezős építkezések lehetősége. A köztársasági elnök észrevételei jogosak, össze kell hangolni egymással a jogszabály pontjait, „ezen kell dolgoznia a kormánynak a mai napon" - fogalmazta meg.

Arról a törvényről, mely szerint, ha egy nagy áruházlánc két évig nem termel profitot, akkor korlátozzák a működését, a politikus azt mondta, lehet, hogy nem ez a legjobb jogszabályi eszköz, de el kell érni, hogy a Magyarországon működő nemzetközi nagyvállalatok ne vigyék külföldre a nyereségüket, hanem itt adózzanak utána. Lehet, hogy a törvényt kifogásoló államfőnek igaza van, de akkor ezt a célt nem lehet elérni. Ha ennél nincs jobb eszköz, akkor érdemes ezt bevezetni - tette hozzá.

Az útdíj kapcsán Rogán Antal azt mondta, az MSZP által erről kezdeményezett rendkívüli ülésen, kedd reggel, a Fidesz nem vesz részt, mert politikai cirkusznak, színjátéknak tartja az ellenzéki lépést. Az MSZP országgyűlési határozati javaslatban rögzítené, hogy az M0-s és a bevezető autópályaszakaszok jövőre is díjmentesen használhatók. Rogán Antal szerint a sztrádadíjak megállapítása nem az Országgyűlés, hanem a kormány hatáskörébe tartozik, és ez mindig így volt. A frakcióvezető hozzátette, vita csak az M0-s használata kapcsán van, a Fidesz is azt ajánlotta a kormánynak, hogy a Megyeri híd használatáért a jövőben se kelljen fizetni, amit a kabinet elfogadott.

Forrás: MR1