Itthon maradtak a tájfutótrófeák

2009. március 23. hétfő 13:17

A péntek esti célépítéskor mért mínuszokhoz képest a szombat reggeli versenykezdetre az időjárás is megenyhült, így a jubilánsokat végül kiváló futóidő fogadta, a terep pedig, az Orfű fölött elterülő karsztos vidék eleve igazi csemegét ígért a rajthoz állóknak.

Azt, hogy a Mecsek-kupa immár félévszázados múltra tekint vissza, a rendezők számos aprósággal igyekeztek tudatosítani a résztvevőkben: a célban elhelyezett tablón megjelenítették az 1959. évi alapító okiratot, az első viadal István-aknát ábrázoló térképét, és számtalan további, évtizedek óta pihenő relikviát „poroltak le" és tettek közszemlére.

Ám a legnagyobb meglepetést mégis azzal okozták, hogy az eredményhirdetésen személyesen megjelent az egykori alapító, Karádi Károly, és ő adta át azokat a különdíjakat (Zsolnay medál, villányi bor), amelyekkel a rendezők megtisztelték azokat a korábbi Mecsek-kupa-győzteseket, akik a jubileumi viadalon is rajthoz álltak.

Az ugyancsak a nyolcadik x-en túl járó alapító így díjat adott át a szintén '80-as pécsi Medovárszki Lászlónak (ő volt az 1962. évi győztes), továbbá az első pécsi tájfutó-válogatottnak, Ijjász Istvánnak (aki 1965-ben és 66-ban nem talált itt legyőzőre). Rajtuk kívül is további 12 korább bajnoknak, köztük két PVSK kiválóságnak, Kelemen Jánosnak és lányának, Kelemen Bernadettnek (képünkön).

Az emlékezésről magára a viadalra áttérve: a jubileumi Mecsek-kupa két I. osztályában a győzteseknek felajánlott trófea Pécsett maradt, miután az igen rangos nemzetközi mezőnyben a PVSK válogatottjai, Kelemen Bernadett és Vonyó Péter egyaránt kitűnő teljesítménnyel megnyerte az idei első hazai világbajnoki válogatót.

Az övékén túl további nyolc pécsi kategóriagyőzelem született. Közülük is imponáló teljesítményt nyújtott Baumholczer Máté, Kovács Filoména és Péley Domonkos. Ki kell még emelni a legfiatalabbak sikerét: Viniczai Csengéét és Pataki Rékáét. A szeniorok közt két pedig egy-egy vörös meteoros (Csillag Vera, Bálinti Kornél), és egy POEÜ-s (Varga György) győztes állhatott a dobogó tetejére.


50. tájfutó Mecsek-kupa, eredmények

N21 Elit:
1. Kelemen Bernadett (PVSK), 2. Rakayova (szlovák), 3. Makrai (ZTC).
F21 Elit:
1. Vonyó Péter (PVSK), 2. Szabó A. (Eger), 3. Dénes Z. (Kalocsa).
N10: 1. Pataki Réka (PVSK), 2. Viniczai J. (PVSK)... 5. Szuromi H. (PVM).
N12C: 1. Viniczai Csenge (PVSK).
N14B: 4. Graics (PVSK)... 6. Becze (PVSK).
N16B: 3. Szuromi L. (PVM).
N18B: 1. Kovács Filoména (PVSK)... 4. Lajos L. (PVSK).
N40: 1. Csillag Vera (PVM).
N50: 5. Mező É. (PVM).
N55: 3. Kühn E. (PVM).
F16B: 1. Péley Domonkos (PVSK).
F18B: 1. Baumholczer Máté (PVSK).
F21BR: 1. Bálinti Kornél (PVM).
F70: 1. Varga György (POEÜ).
Nyílt: 3. Gajdos P. (PVM).

Részletes eredménylista:
http://www.mecsekkupa.hu/


KORÁBBAN ÍRTUK:

Ötvenéves a tájfutó Mecsek-kupa

Hobbifutókat és gyerekeket is várnak Orfűre, a patinás sporteseményre
Félévszázados jubileumához érkezett a Mecsek-kupa nemzetközi tájékozódási futóverseny. A versenyt 1959-ben a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség alapította (dr. Oppé Sándor, Muskát Ede, Karádi Károly). Első ízben 1959. 07. 12.-én rendezték meg, Vasas-István Aknán, 80 futó részvételével. Az idén március 21-22-én már ötszáznál többen állnak rajthoz Orfűn.

A nyitány óta - egy év kivételével - minden évben megrendezték, egy vagy több napos viadalként. Kezdetben csapatverseny volt, a '60-as évek közepe óta egyéni megmérettetés. A résztvevők száma az évtizedek során sokat változott, általában több százra rúgott, míg 2007-ben (a Hungária-kupa versenysorozat keretében) elérte az 1400 főt.

A Mecsek-kupát 1970 óta a megyei tájfutó-szövetség, valamint a PVSK, a PVM és a POEÜ tájfutó-szakosztályai rendezik. A résztvevők számát tekintve Baranya egyik legjelentősebb sportrendezvénye. Idén is ötszáz sportoló nevezett a kétnapos összetett versenyre a 10-75 éves korosztályban. A magyarok mellett horvát, szerb, szlovák, szlovén és osztrák egyesületek is jelezték részvételüket.

A legnagyobb küzdelem természetesen az ún. „elit" kategóriákban lesz (F21 és N21), mivel ez az esemény felkészülési verseny az augusztusban Miskolcon (!) megrendezendő világbajnokságra a felnőtt válogatott kerettagoknak. Ennek köszönhetően itt lesz a teljes magyar élmezőny, többek között Kovács Ádám (Az év tájfutója 2008-ban), Lenkei Zsolt, Kerényi Máté és Szabó András (akik Kovács Ádámmal váltóban 3. helyezést értek el a tavalyi főiskolás-világbajnokságon).

A nőknél Makrai Éva, Szerencsi Ildikó és Gyurkó Fanni (akik Kelemen Bernadettel a tavalyi csehországi világbajnokságon az elmúlt évtized legeredményesebb női csapatát alkották). Itt lesz a világ élmezőnyéhez tartozó szlovák Martina Rakayova is.

A pécsieket Kelemen Bernadett (Az év tájfutója 2008-ban - képünkön), Domján Zsuzsanna és Vonyó Péter képviseli. Szintén a felnőtt elit mezőnyben próbálják ki magukat a pécsi junior válogatottak: Péley Dorottya és Turcsán Gábor. Baumholzer Máté a pécsiek ifiválogatott versenyzője a saját kategóriájában (F18) áll rajthoz.

Az érdeklődő, sportággal ismerkedni vágyók számára lehetőség nyílik az ún. nyílt kategória kipróbálására, ahol korra és nemre való tekintet nélkül - akár párosan is - bárki elindulhat.

És mivel a tájfutás igazi családi sportág, ahol akár négy generáció is elindulhat egy versenyen, a gyerekeknek mindkét nap tartanak hagyományos „gyerekversenyt" is, (0-10 éves korig), nevezési díj nélkül.

Részletes információ a versenyről: http://www.mecsekkupa.hu/


A program

Március 21. (szombat), rajt: 13 óra, Orfű, Kis tó
Március 22. (vasárnap), rajt: 10 óra, Orfű, Kis tó
Eredményhirdetés: 14 óra.