Kitüntetések a Kamarában

2011. február 04. péntek 13:44
Pénteken délelőtt tartották meg a pécsi Kereskedelmi Központban a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara ünnepi küldöttgyűlését, amelynek során a 2010. évi Baranya megyei gazdasági kitüntetések átadására is sor került. Az eseményen - mások mellett - megjelent dr. Páva Zsolt pécsi polgármester és Szili Katalin országgyűlési képviselő, a parlament volt elnöke is.

Teltház előtt rendezték meg az iparkamara ünnepi küldöttgyűlését, amelynek során átadták a 2010. évi megyei gazdasági kitüntetéseket. A Himnusz meghallgatása után mintegy tízperces komolyzenei bevezetővel kezdődött a műsor, majd dr. Kéri István, a helyi kamara elnöke mondott köszöntőt.

NÉZZE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT:


Beszédében a szakember a globalizáció térnyerését és a gazdasági válság okait elemezte, mindezt azért, hogy rájöjjünk, mennyiben valósultak meg a gazdaság szereplőinek maguk elé tűzött céljai. A globalizáció kapcsán kiemelte a helyi vállalkozások hátrányos helyzetét és az integráció kényszerét, amely így elkerülhetetlen konfliktust eredményez a piaci szereplők között, de a cél minden körülményt figyelembe véve a helyi vállalkozások stratégiai érdekérvényesítésének elérése.

A válságból való kilábalás egyik legfőbb eleme, hogy mennyire sikerül megakadályozni a feketegazdaság további térnyerését, különös tekintettel a multik túlzott költségáthárítását a piac többi szereplőjére. Az 2005-ben létrehozott "Pécs - az életminőség pólusa" program térnyerésével a partnerségen alapuló közös összefogás eredményei már látszanak a helyi gazdaság részvevőinek tevékenységében, s a gazdasági önkormányzatok együttműködése a jövőben is fontos feladat lesz.

Páva Zsolt, Pécs első embere szerint az elmúlt évek során érezhető volt a társadalmi kohézió megerősödése, a civil összefogás erős jelenléte. A baranyai megyeszékhely legfontosabb teendője a közeljövőben a munkahelyteremtés növelése lesz, amelynek egyik kezdő megnyilvánulásaként megkezdődött a déli ipari park beruházási folyamata is, ennek során tavasszal megindul a terület infrastrukturális fejlesztése.

Kiemelt szerep jut a Pécsi Tudományegyetemmel való kapcsolat szorosabbá tételének is, amely - folytatta a polgármester - a minőségi tudásbázisra alapozva hozhat konkrét gazdasági fejlődést a megye és a régió számára.

A beszédek után került sor a kitüntetések ünnepélyes átadására. A díjazottak:

Baranya Gazdaságáért Díj: dr. Hargitai János
Indoklás:
Hargitai János Baranya megye és a régió legnagyobb beruházásait vezette és menedzselte sikeresen 2010-ben. Az Európa Kulturális Főváros program Tudásközpont, Nagy Kiállítótér projektjei mellett az Orfűi Aquapark, a Pécs-Orfű kerékpárút és a Múzeum utca fejlesztések nemcsak Pécs város lakóinak, de a régió lakói számára is értéket jelentenek, amelyek turisztikai szempontból a belföldi és külföldi látogatók számát volumenében növeli. Hargitai János a projektek menedzselésében folyamatosan igyekezett a helyi vállalkozásokat a munkálatok során előnyben részesíteni.


Az Év Üzletembere Díj: Lakics Péter
Indoklás:
Lakics Péter a Lakics Kft. ügyvezetője. A vállalkozás bonyolult hegesztett acélszerkezetek gyártásával, és precíz megmunkálásával foglalkozik. A vevői közé tartoznak az energiaipar meghatározó multinacionális szereplői. Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb forgácsoló gépparkját építették ki. Legjelentősebb fejlesztésük egy hegesztési technológia kidolgozása a generátorházak hűtőcső-rendszeréhez. Az elmúlt évben a cég átszervezte termelését, új gyárat épített, amely nemcsak 100 új munkahelyet biztosít, de az új gépipari fejlesztéseknek is központja lehet. A cég három megyén átívelő gazdasági hatása jelentős a régió életében.


Angster József-díj: Budavári Attila és Budavári Csaba
Indoklás:
A cég a város egyik elfeledett vállalkozása, amely ha helyben nem alkothat akkor alkot országszerte és Európában Portugáliától Moszkváig. Pécs hírnevét és a manufakturális termelés értékét közvetítik országszerte. Közel 50 alkalmazottal önálló síp és asztalos üzemet építve dolgoznak.


Életműdíj: Szűcs István
Indoklás:
Szűcs István 1989-1994 között töltötte be a kamara elnöki tisztségét, éppen abban az időszakban, amely új mérföldkőnek számított a kamarák történetében. 1990-ben ugyanis a Magyar Gazdasági Kamara szövetségi kamarává alakult és a kamarai közösség bázisává a hat regionális kamara vált. A rendszerváltás időszakában jelentős kihívásokkal szembesült a kamara, amelyet vezetésével rendre megoldott. ebben az időszakban alapozták meg az 1994. óta működő köztestületi kamarai szervezetet.


További kitüntetések és elismerések:
Címzetes kamarai tanácsos: Jakabucz Ildikó;
Kamarai tanácsos: Cséfalvay Ágnes;
Baranya Megyei Innovációs Díj: Neuro CT Kft, Biokom Kft.;
Baranya Megyei Export Díj: Szalafa Kft.;
Baranya Megyei Szakképzési Díj: Babracsán György, Pusztai Csaba, Szilvásiné Tarjányi Katalin;
Baranya Megyei Környezetvédelmi Díj: Biokom Kft., Komlói Fűtőerőmű Zrt.;
Kiváló Kamarai Munkáért Díj: Bánné Lukácsovics Aranka, Császár Gergely;
Az Év Kézművese Díj: Dányiné Bedő Anikó;
Dr. Fáy Mihály Díj (Mohács): Csorbai Ferenc;
Mohácsi Idegenforgalmi Díj: Mohácsi Tourinform Iroda;
Szigetvár Gazdaságáért Díj: Jankó Károly;
Szigetvári Szakképzési Díj: Németh Jenő;
Szigetvári Idegenforgalmi Díj: Tógazda-Safari Kft.;
Jánosi Engel Adolf Díj (Komló): Tóth József és Visy Bertalan;
Komlói Szakképzési Díj: Varga Sándor;
Komlói Idegenforgalmi Díj: Szuppáncsics Nándor;
Than Károly Díj (Siklós): Hajdú Gábor;
Siklósi Szakképzési Díj: Horváth Balázs;
Siklósi Idegenforgalmi Díj: Riczu Sándor;

Elismerő oklevelek:
Angster József elismerő oklevélben részesült a Pécs Lexikon megalkotása és kiadása során végzett munkájáért Dr. Romváry Ferenc és Simon Attila;
A vállalkozás export teljesítményéért elismerő oklevélben részesült: Fekoral Kft.;
A vállalkozás szakképzési teljesítményéért elismerő oklevélben részesült: Takács Nándor.


Képünkön: dr. Hargitai János átveszi a díjat dr. Kéri Istvántól.