Pécsi arcok (4.): Vujity Tvrtko

2007. december 07. péntek 22:42

Pécsi arcok (4.): Vujity Tvrtko

- A pécsiek egyre többet láthatnak itthon.
- Nincs ebben semmi rendkívüli, hiszen végeredményben pécsi vagyok. Igaz ugyanakkor, hogy sokat kell utaznom a munkám miatt, és a fővárosban töltöm hétköznapjaim jó részét, mégis halálomig pécsinek tartom magam. Az emberek most azért láthatnak többet, mert az Európa Kulturális Fővárosa program hivatalos nagykövete lettem: feladatom, hogy újságírói munkám mellett segítsem a pécsi programot, s szerte az országban és a világban népszerűsítsem a várost. Óriási megtiszteltetés ez, s rendkívül harmonikus a kapcsolatom Mészáros András főigazgatóval is: vele együttműködve végzem ugyanis nagyköveti feladataimat.

- Mit sikerült eddig elérni, s mik a terveid?
- Szakmámból adódóan megtanultam, hogy csak arról érdemes tájékoztatni az embereket, ami teljesen bizonyos, így a tervekről most még nem is szólnék. Arról viszont be tudok számolni, hogy a most megjelent könyvemet bemutatva huszonhét magyar és kárpát-medencei várost keresek fel, s mindegyik előadáson, élménybeszámolón igyekszem népszerűsíteni a baranyai megyeszékhelyet. De beszéltem már az Egyesült Államok jelenlegi nagykövetének és 41. elnökének is Pécsről. A cél az, hogy minden velem kapcsolatos történésben helyet kapjon ez a csodálatos város és a 2010-es program.

- Sokan a riportköteteid miatt kedveltek meg. Feltételezem, nem kell leállnod az írással a nagykövetség miatt.
- Még nagyon friss az új könyvem, így egyelőre nem tudom mikor jön a következő. Egyelőre ezzel a munkámmal vagyok elfoglalva, ami le is köti a tévézés mellett időm jó részét. A feladataimat viszont ugyanúgy végzem, mint eddig.

- A daganatos gyermekek ellátását segítő pécsi Szemem Fénye Alapítványt is támogatod. Őket hogyan tudod segíteni?
- Gyura Barbarát, az alapítvány vezetőjét már nagyon régóta ismerem: ő nem csak gyászolta a gyermekét, de felkarolta az orvoslás problémáinak megoldását is. Ez a segítő szándék szerintem nagyon magasztos, így örömmel elvállaltam a fővédnöki szerepet. Hogy ez mit jelent? Tudni kell, hogy olykor sokan figyelnek a szavamra: ha mondok valamit, megnyílhatnak a kapcsolatok és a bukszák - így talán hozzájárulhatok az alapítvány működtetéséhez. Nemsokára egy új mentőautóval gazdagodik a Szemem Fénye, amely így lehetőséget kap a legrégebbi járművük lecserélésére: abban a megtiszteltetésben lesz részem, hogy én tehetem meg az első métereket ezzel a gyermekek százain segíteni képes eszközzel. Az élethivatásom arról szól, hogy példaképeket állítok az emberek elé: hétköznapi hősöket keresek számukra, akik csak végzik a munkájukat - Gyura Barbara érzésem szerint ilyen ember.

- Köztudomású, hogy a MiZo-Pécs 2010 egyik legnagyobb szurkolója vagy. Mit gondolsz, mire viheti idén a csapat?
- A pécsi női kosárlabdában azt szeretem igazán, hogy itt a mérkőzések nem csak négyszer tíz percről és labdapattogtatásról szólnak. Nálunk családok, fiatalok, öregek egy emberként szórakozhatnak, alkothatnak közösséget a meccseken, amelyeken egyúttal magával ragadó hangulatot is teremtenek. Számításaim szerint igazi csodára lehetnek képesek a lányok idén is, amihez a híres pécsi szív nyújthat garanciát. Bízom benne, hogy meglesz a kupa és a bajnoki arany is, mert az idei társaság nem abból a fajtából való, amelyik csak úgy felad meccseket. A lányok a végsőkig harcolni fognak.

K. Z.