Telt ház Mohácson: tényleg az egész világ a busókkal űzte a telet vasárnap

2019. március 03. vasárnap 18:36

Telt ház Mohácson: tényleg az egész világ a busókkal űzte a telet vasárnap

Nagyon-nagyon sokan látogattak el vasárnap Mohácsra - a szervezők százezer látogatóra számítottak, alighanem voltak is ennyien, de lehet, hogy többen is. Mindazonáltal nem is az a lényeg, pontosan hányan voltak, hanem az, hogy aki ott volt a busójárás fő napján, nagyon jól szórakozott.  

 

Mintha máris hatott volna a télűző mágia. Szombaton még borongós volt az időjárás Mohácson, némi eső is esett, vasárnap reggelre viszont sokkal barátságosabbra fordult az idő, s tavaszias napsütés csalogatta a vendégeket.

Persze, jöttek ők maguktól is.

Már az előző napokon is nagyon sokan voltak a mohácsi utcákon, csütörtökön, pénteken is, de különösen szombaton úgy festett a belváros, mint néhány évvel ezelőtt farsangvasárnap.

A vendégsereg java része persze most is vasárnapra érkezett meg. Déltől már táblás ház volt Mohácson, az érdeklődők hosszú sorokban vonultak a Sokac-révhez, a busók csónakos átkelésekor sok ezren szorongtak a Duna-parton.

Aztán a tömeg megindult, vissza a belváros felé, a főutca két oldalán több tízezren álltak sorfalat, amikor elkezdődött a felvonulás. Több órába telt, míg a Kóló térről a Széchenyi térre ért a menet, nem is csoda, hatvan busócsoport mintegy ezerhatszáz  maszkása vonult a mohácsi utcákon.

- Fantasztikus látni, hogy népszokásaink, hagyományaink hogyan maradnak élők a 21. században is - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter Mohácson a busójárás vasárnapi fő programján.

A tárcavezető a Széchenyi terén összegyűlt tömeg előtt gratulált a mintegy 250 éves télűző, tavaszköszöntő népszokás szervezőinek és résztvevőinek. 

Szekó József, Mohács polgármestere köszöntőjében kiemelte, "a busójárás örök, azt a mohácsiak, amíg világ, a világ, mindig meg fogják rendezni".      

A felvonulást követően a kompról a folyó vizére bocsátották a kimúlt telet jelképező fakoporsót, sötétedéskor pedig meggyújtották a főtéren álló hatalmas máglyát - ekkor a téren már moccanni sem tudott a sokaság.

Farsangvasárnap Mohácson lapunk értesülései szerint rendkívüli esemény nem történt, a hatóságoknak szerencsére nem volt különösebb tennivalójuk a rutinfeladataikon kívül, persze ez utóbbi sem volt éppen könnyű, hiszen valóban hatalmas tömeg lepte el a várost.

Mindazonáltal a busójárásnak még nincs vége: hétfőn délután egy órakor a Sokac-körben megkoszorúzzák Kersics Anka emléktábláját, majd következik a busók hagyományos házról-házra járása a Kóló téren és a környező utcákban.

Húshagyókedden még egyszer benépesül a belváros. Ez a nap eredetileg egyébként a busójárás legmozgalmasabb napja volt: a máglya körül táborozva elfogyasztották a busók az előző nap során kapott élelmeket a rokonokkal, ismerősökkel, majd a duda, tambura hangjára kifulladásig járták a kólót.

S ez az a nap, amit a mohácsiak talán még mindig a legjobban várnak, hiszen jóval bensőségesebb, családiasabb hangulatú, mint a farsangvasárnap, persze akkor is szívesen látják a vendégeket.

A maszkások délután fél háromtól gyülekeznek majd a Kóló téren, három órakor a megszokott útvonalon elindulnak a főtérre. A máglyát, rajta a telet jelképező koporsóval hatkor gyújtják meg.

 

Máté Balázs - Fotók: MTI/Sóki Tamás