Radikálisan csökken a megmentett békák száma Sikondán

2019. április 04. csütörtök 10:30

Radikálisan csökken a megmentett békák száma Sikondán

2004 óta, azaz pontosan 15 éve zajlik békamentés Komlón, a sikondai tavaknál. A mentett békák számáról azóta folyamatosan gyűjtik az adatokat. Az utóbbi években látványos csökkenést tapasztaltak a természetvédők. 

 

Idén a vonulás vége, és a mentőháló beszedése előtt, a gyűjtött békák száma még alacsonyabb mint az a múlt évben volt. 2019-ben összesen 423 békát mentettek. Ez a szám korábban 2-4000 között ingadozott egy szezonban. Ezekben a korábbi években előfordult olyan is, hogy egy este alatt az idei teljes létszámnak a kétszeresét, háromszorosát gyűjtötték össze!

Sokat keresték az okokat, hogy mitől fogy ennyire az állomány. Biztosat ez ügyben nehéz állítani, több tényező is szerepet játszik benne. Ami talán a legnagyobb mértékű csökkenést okozhatta, az az utóbbi években több alkalommal is tapasztalható időjárás.

Megfigyelhető volt egy korai enyhe időszak után, - amikor a békák kiássák magukat, kimásznak téli üregeikből, és elindulnak a tó felé - egy komoly lehűlés hóval, jéggel. Ezt az időszakot az utolsó tartalékjaikat felélő békák többsége nagy valószínűséggel már nem tudta túlélni. Ezt az is alátámasztja, hogy ilyenkor a hálóban több elpusztult egyedet találtak.

A nemzeti park munkatársai most abban reménykednek, hogy az idei tavasz segíti a békákat a szaporodásban, és a tóban hemzsegő ebihalak néhány éven belül helyrehozzák a létszámbeli lemaradást.

Forrás: DDNP