Pécsre és Mohácsra is ellátogatott száz éve Horthy Miklós - Mindenütt éljenzők ezrei várták

2021. október 09. szombat 12:49

Pécsre és Mohácsra is ellátogatott száz éve Horthy Miklós - Mindenütt éljenzők ezrei várták

Éppen száz esztendeje Horthy Miklós kormányzó többnapos látogatáson vett részt a szerb megszállás alól felszabadult Baranyában. A megyeszékhelyen kívül megfordult Szentlőrincen, Szigetváron, aztán zsúfolt programot lebonyolítva, Mohács felé vette útját. Az eseménysort végig hatalmas érdeklődés övezte. 


A szerb megszállás megszűnése után, Horthy Miklós kormányzó úgy döntött, a korábban, a nagy háború után megkötött békeszerződésben foglaltak alapján bejárja országának azt a részét, ami megmaradt belőle. Hiszen a számunkra tragikus alku rengeteg korábbi területet csatolt el tőlünk, de a szomszédok még annál is többet szerettek volna.

Ezért volt súlyos üzenete az útnak, jelezve ellenségeinknek, további területrablásban már nem reménykedhetnek.

A kormányzónak működött egy saját különvonata, a Turán. Azzal gördült be a pécsi állomásra, október 5-én, 9 órakor.

Tiszteletére a helyi 8. gyalogezred zenekara eljátszotta a Himnuszt. Az egyházi köszöntést gróf Zichy Gyula mondta el. Magukat az érintettek a felszabadult terület lakosaiként jellemezték.

Ezt követően a vendég egy díszes lovasfogattal, lépésben haladta Zsolnay-szobor felé, majd a Széchenyi térre hajtatott, ahol hatalmas tömeg fogadta.

A főtéri emelvénynél a polgármester, Nendvich Andor várta az ország első emberét. A szokásos méltatásokat követően az út a Katolikus Körbe vezetett. Ott a felekezeti vezetőkkel találkozott Horthy. A katolikusokat képviselő személy oldalán ott lehetett a református, az evangélikus, illetve az izraelita vallás pécsi elöljárója.

Az ünnepély leglényegesebb része egy hangverseny volt. Liszt Ferenc Symphonia című alkotása gyönyörködtette az egybegyűlteket. Az előadó Jaksch Ede orgonista volt.

Az ebédet a Nemzeti Kaszinóban fogyasztották el, ahol 250 fő számára terítettek meg.

Megszemlélte a csapatokat is

Október 6-án, reggel eljött a pécsi csapatszemle ideje, ami 8.30-kor indult, a szigeti városrészben. Onnan kocsival folytatta útját Horthy Miklós, 10 órakor már Szentlőrincen várták, onnan Szigetvár, a következő megállóhely jött, a Zrínyi téren. Kissé sikerült átlépni Somogyba is, aztán Sellye, Vajszló, Siklós, végül Szalánta lett az útvonal, onnan ismét Pécsre tartott a karaván.

Ezt követően sportünnepély szerepelt a műsoron. Abban helyet kapott az atlétika, a birkózás, az ökölvívás, a kardvívás, meg a tőrvívás. A végén még 10 perces bemutató futballt is láthattak az egybegyűltek.

Este a színházban felcsendült a Hunyadi László című opera nyitánya, később a Pécsi Dalárda XVI. századi Mária-dalokat énekelt. Zárásként, 23 órakor a püspöki palota erkélyéről, apüspök társaságában az ország vezetője meghallgatta a neki szánt szerenádot. A becslések szerint a Sétatér környékén jó tízezer ember lehetett jelen.

A zárónapon, 7-én a másik irányba kanyarodtak a sofőrök. A végcél Mohács volt, de Németbólyban akadt egy kitérő, megállóval. Szajk, Babarc, Lánycsók népe pedig kivonult az országútra, integetni.

Mohács határában lovas bandérium, a járási főszolgabíró várta a kocsival közeledő küldöttséget, 10 óra 30 perckor. Erről a Mohács Hírlap rendkívüli kiadása számolt be.

A Kossuth Lajos utcán, valamint a Király utcán keresztül tartott a menet a Széchenyi István térre. Ott a gyermekek sorfala között zajlott le a fogadás. Jelentést tett a helyi csendőrparancsnok, meg a folyamőrség vezetője is. Ezt követően bemutatták a kormányzónak a legfontosabb mohácsi személyeket.

A távozás Dunaszekcső irányába történt meg.

 

Pucz Péter - Fotó: wikipedia.org