Pécsett is gyújtanak őrtüzet a gyalázatos trianoni rablóbéke évfordulóján

2023. május 30. kedd 09:47

Pécsett is gyújtanak őrtüzet a gyalázatos trianoni rablóbéke évfordulóján

Az idei esztendőben is felgyúlnak június 4-én az őrtüzek Baranya megyében, emlékeztetve a gyalázatos trianoni békediktátumra. Az Összetartozásunk Tüze elnevezésű, gyakorlatilag az egész világot átfogó eseményhez többek közt pécsiek és szederkényiek is csatlakoztak.


Szombaton a magyar történelem egyik legsötétebb napjára emlékezünk, 1920. június 4-én írták alá ugyanis az első világháborút lezáró, igazságtalan trianoni békediktátumot. A kényszerszerződés következtében a Magyar Királyság elvesztette területének körülbelül kétharmadát, lakosságának pedig több mint felét. A gazdaság egyik alapját jelentő bányák túlnyomó része a szomszédos államokhoz kerültek, valamint lényegében „szétvágták" a közlekedési hálózatot.

Az elszakított magyarság, bár sok helyen jelentősen megfogyatkozva, de átvészelte a huszadik század történelmi viharait. Az egyszerűsített honosításnak köszönhetően 2010 óta állampolgárságot kaphatnak a magyar nemzetiségűek, függetlenül attól, hogy melyik országban élnek. Szintén ugyanettől az évtől kezdve június 4-e a nemzeti összetartozás napja.

A szombati rendezvény ötletgazdája a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, szervezői a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma és tagszervezetei. Tavaly csaknem 50 országban több mint ötezer tűz lobbant fel a trianoni békediktátum emléknapján, a tüzek ezúttal a békéért is lobognak majd.

A Kárpát-medence települései mellett Németországban, Angliában, Argentínában, az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában is őrtüzek égnek majd vasárnap, a mi időzónánk szerinti 20 óra 23 perckor.


 Az esemény honlapján elérhető térkép szerint Baranyában többek Szederkényben és Pécsett világítanak majd a lángok, utóbbi településen a tettyei kutyafuttatónál.

A szervezők azt javasolják, hogy az összetartozást a tűzgyújtás mellett azzal is erősítsék a résztvevők, hogy közösen elmondanak egy imát, verset, eléneklik a Himnuszt.

Palotás Péter - Fotó: MTI