Óvatosan a forrásvízzel, nem mindig egészséges

2023. május 29. hétfő 09:39

Óvatosan a forrásvízzel, nem mindig egészséges

A tavasz és a jó idő beköszöntével egyre többen kirándulnak, túráznak a Mecsekben, ezért különösen fontos, hogy a természetjárók tisztában legyenek vele, a forrásvizek - folyamatosan változó vízminőségük miatt - kizárólag saját felelősségre fogyaszthatók. 

 

 

A turisták által leglátogatottabb Baranya megyei források vizéből a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya évente egy alkalommal vesz mintát. Ilyenkor a szakemberek 31 forrás vizét mintázzák Pécs környezetében, a Mecsekben. A vizsgálati eredményeket a Népegészségügyi Főosztály tartja nyilván, és az adatok a kormányhivatal honlapján is megtalálhatók. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a mintavételi eredmények mindig pillanatnyi állapotot tükröznek, hiszen a források vizének minősége - a természeti környezet, a csapadékmennyiség, illetve a közelben esetleg megjelenő egyéb szennyező anyagok miatt - változó. Legyünk tisztában azzal, hogy a forrásvizekben akár természetes tartalomként, akár az emberi tevékenység következtében előfordulhatnak egészségre ártalmas anyagok, kórokozók!

A vizsgálati paraméterek általános kémiai és bakteriológiai vizsgálatokra terjednek ki. A kémiai eredmények a vizek minőségére vonatkozóan állandónak tekinthetőek. A legjelentősebb paraméterek a nitrit- és a nitráttartalom, melyek a szerves szennyeződésekről adnak információt. A határérték feletti nitráttartalom különösen a csecsemőkre veszélyes, mivel gátolja a vérben az oxigénszállítást, így súlyos problémákat okoz, ráadásul a nitrát forralással sem távolítható el a vízből.

A bakteriológiai eredmények a természeti adottságtól és a csapadék mennyiségétől függően folyamatosan változnak. A magas telepszám a kórokozók előfordulásának potenciális veszélyére figyelmeztet. Határérték feletti kórokozó tartalmú vizek fogyasztása esetén gyomor-bélrendszeri tünetek jelentkezhetnek: hányinger, hányás, hasmenés. Forralással ezeknek a kórokozóknak a nagy része elpusztítható.

A fentiek miatt nagyon fontos, hogy - a mért és közzétett értékektől függetlenül - a forrásvizeket mindenki csak saját felelősségére fogyaszthatja.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal