Ne vegyük magunkhoz az elhagyottnak tűnő őzgidákat!

2024. május 14. kedd 15:24

Ne vegyük magunkhoz az elhagyottnak tűnő őzgidákat!

Amikor közeledik a nyár, a szép idővel egyre több városlakó indul szabadidejében a természetbe. Azonban az erdő - a kikapcsolódni vágyó turisták mellett - elsősorban állandó lakóinak otthona, hívja fel a figyelmet a nemzeti park.

 

 

 

Az állatok, akik ebben az időszakban nevelik utódjaikat, ilyenkor sokkal érzékenyebbek élőhelyük zavarására.

A madarak vagy épp a kotorékot ásó emlősök könnyen elfutnak az ember elől, míg fiókáikat, kölykeiket biztonságban tudják.

Így tesznek az őzek is, akik május-június folyamán ellik meg 1-4 gidájukat. Az őzek nem építenek menedéket, így a gida születés után lábra állva követi anyját.

Az első néhány napban azonban lábai még nem elég erősek, a fiatal állat gyakorlatilag védtelen. Élete első néhány hetében képtelen elfutni a veszély elől, inkább meglapul, míg anyja elszalad és próbálja magára vonni a ragadozók, vagy épp az ember figyelmét.

Az állatszerető természetbarátok minden évben sok ilyen „elhagyott" őzgidát vesznek magukhoz kirándulásaik során. Ezeket az állatokat a veszély elmúltával visszatérő anyjuk így nem találja.

A hazavitt állatoknak aztán a nemzeti park igazgatóság munkatársai vagy az állatvédők segítségével próbálnak „jó" helyet találni.

Sajnos a napi 24 órás törődést és figyelmet igénylő fiatal gidák felnevelése még tapasztalt szakember számára is nehéz és kétséges sikerű feladat.

Ráadásul ezeknek az őzeknek életük hátralévő részét - azaz gyakorlatilag egész életüket - fogságban kell leélniük. Kérjük tehát, ha ilyen elhagyottnak tűnő őzgidát találnak, ne fogják meg, ne vigyék haza, hagyják őt ott, ahol az anyja hagyta. Vissza fog térni hozzá.

Forrás: DDNP - Fotó: pixabay.com