Megmaradt az eleség az idei télen a madáretetőkben

2023. március 04. szombat 14:10

Megmaradt az eleség az idei télen a madáretetőkben

Az idei télen alaposan megcsappant a madáretetők forgalma. Az enyhe időjárásnak köszönhetően leginkább az erdőkhöz közel lakó madárbarátok örvendezhettek a cinegék és harkályok jelenlétének. Sokan viszont panaszkodtak, hogy nem vagy alig fogyott a kitett madáreleség, írta hírlevelében a Magyar Madártani Egyesület baranyai csoportja.

 


Elmaradtak a zöldikék és a tengelicek, sok helyen még a verebek is csak elvétve mutatkoztak. Az etetők alá szórt almaszeletek pedig nem vonzották a rigókat.

A jelenség egyáltalán nem szokatlan, hasonlóra korábban is volt példa. A vonulás kockázatot jelent a madarak számára, és ha az aktuális időjárási és táplálkozási viszonyok kedvezőek, a rövid távú vonulók ősszel nem húzódnak délebbre.

Végig kitartanak költőhelyük közelében, vagy csak kisebb kóborlásokat végeznek.

Ugyanakkor a nálunk telelők az enyhe teleken részben még megtalálják természetes táplálékukat is, ezért csak a hidegebb napokon látogatják a madáretetőket.

 

 

 

 

A madárhiányt jól jelzik a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson végzett hétvégi gyűrűzési akcióink eredményei is.

December-február között mindössze 273 madarat jelöltünk, ami töredéke egy átlagos télen befogott mennyiségnek.

Ennyi madarat vagy ennél jóval többet máskor egyetlen nap alatt is meggyűrűztünk, de most a fenti példányszám eléréséhez 20 napra volt szükségünk.

A klímaváltozás előrevetíti, hogy a jövőben hasonló enyhe telekre egyre gyakrabban számíthatunk. Pár év múlva talán már a téli madáretetésre sem lesz szükség!

 

 

 

 

Forrás: Magyar Madártani Egyesület