Megint itt a vége, kedden egy évre eltemetik a farsangot és a telet a busók

2020. február 25. kedd 08:32

Megint itt a vége, kedden egy évre eltemetik a farsangot és a telet a busók

Húshagyókedden véget ér a mohácsi busójárás, ami után a maszkások máris elkezdenek készülődni a következőre. Hiszen ahogy ők mondják, a busó egész évben busó.   

 

 

A farsangtemetés egykor szinte csak a mohácsiak ünnepe volt. Ilyenkor beöltözve mókáznak többen azok közül is, akik vasárnap vendégeket fogadva talán ki sem jutottak az utcára.

Ma már nem így van: ha több tízezres tömeg nem is lesz ismét a városban, de több ezren biztosan összegyűlnek újra a Széchenyi téren. Sokan éppen azért indulnak útnak ezen a napon, hogy elkerüljék a vasárnapi nagy tömeget.

A maszkások délután fél háromtól gyülekeznek a Kóló téren, három órakor a megszokott útvonalon elindulnak a főtérre.

Négy órakor elkészítik a városháza lépcsőjén az ilyenkor szokásos, közös kép, külön-külön a busókkal és a sokac lányokkal, öt órakor a Zora Néptáncegyüttes ad műsort a szabad téri színpadon, majd Menyhárt Éva sokac népdakokat énekel.

A város tamburásainak közreműködésével még egyszer felcsendülnek a legismertebb dalok, máglyát, s rajta a telet jelképező koporsóval fél hatkor gyújtják meg. (A részletes program megtekinthető a Mohácsi Újság.hu-n .)

M. B. - Fotó: MTI/Sóki Tamás