Már száz éve is állt karácsonyfa a Széchenyi téren – Reklámhadjáratok a régi Pécs ünnepén

2022. november 17. csütörtök 15:01

Már száz éve is állt karácsonyfa a Széchenyi téren – Reklámhadjáratok a régi Pécs ünnepén

Akárcsak napjainkban, százötven évvel ezelőtt is ünnepi díszben pompázott a város. Dr. Vargha Dezső, nyugalmazott főlevéltáros arról a Pécsről mesélt kokrábban lapunknak, amikor még megszokott volt, hogy betlehemezők járták az utcákat az ünnep idején.

 

A karácsonyfa állításának hosszú időre visszanyúló hagyománya van Pécsett. A városunkban élő jelentős számú német nemzetiségű lakos hatására már az 1850-es években megjelent a szokás, amely aztán hamar el is terjedt.

- A 19. században a kereskedelem is felfigyelt a karácsonyra és a húsvétra is. Az 1860-as, '70-es években igazi reklámhadjárat folyt az ünnepek idején, az újságok rendszeresen írtak arról, hogy az egyes üzletek milyen termékeket kínálnak - mutatott rá dr. Vargha Dezső, nyugdíjas főlevéltáros egy másik, korunkra is jellemző „hagyományra".

A kifejezett adventi vásárok csak az elmúlt évtizedekben terjedtek el, ám a pécsi üzletek már százötven évvel ezelőtt is ünnepi díszbe öltözve várták a vásárlókat.

A legszomorúbb, sokunk számára elképzelhetetlen hangulatú ünnepek Pécs történetében a világháborúkhoz kötődnek. A fronton harcolóknak és az itthon hagyott családtagoknak természetesen ebben az időszakban sem volt lehetőségük találkozni egymással, így az újságokban, képeslapokon, majd később a rádión keresztül üzentek.

Az újságok egyébként a békés karácsonyok idején is központi szerepet töltöttek be. A lapok a tizenkilencedik és a huszadik század első felében rendszeresen beszámoltak a karácsonyi ünnepségekről, misékről és istentiszteletekről.

A Székesegyházban misézett a püspök

A templomba járás természetesen az 1800-as években és a 20. század első felében is elmaradhatatlan volt karácsony idején. A mindenkori pécsi püspök a Székesegyházban tartott szentmisét, de sok hívő kereste fel a Széchenyi téri belvárosi templomot is. A helyszín a régi Pécs életében is fontos vallási szerepet töltött be, ezért is állították ott fel a Mindenki Karácsonyfáját.

A régi pécsiek gondoskodtak a szegényekről, különösen karácsony idején. A város, a különböző egyesületek, valamint a tehetős pécsi polgárok is megajándékozták a nehéz sorsú, sokgyermekes, általában a külvárosban élő embereket. A nélkülözőknek karácsonyfára sem tellett, ezért a már 20. század elején állítottak díszes fenyőt a Széchenyi téren.

A főlevéltáros egy régi, a mostanra Pécsről gyakorlatilag teljesen eltűnt szokásra is felhívta figyelmünket. Városunkban a 19. század végéig az ünnep fontos része volt a betlehemezés, ám ahogy iparosodott és egyre inkább városias jelleget öltött a település, a hagyomány rövid időn belül kikopott.

Megmaradt viszont az iskolai, egyesületi és egyházi ünnepélyek hagyománya. Ezek korunkban is a pécsi advent és karácsony részei. 


Képünkön:
ragyog a Mindenki Karácsonyfája a még át nem épített Széchenyi téren. 

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc