Ma is sokan felismerik a pécsi utcákon Leonárd Lajost, a legendás körzeti megbízottat

2021. augusztus 14. szombat 11:16

Ma is sokan felismerik a pécsi utcákon Leonárd Lajost, a legendás körzeti megbízottat

Aki a hatvanas-nyolcvanas években Pécs belvárosában mozgott, de nem találkozott Leonárd Lajos rendőrrel, az vagy tagadja ismeretségüket, vagy ott sem volt. Mert „Leonárdót" lehetetlen volt elkerülni. A becsületes többség inkább kedvelte, a kisebb-nagyobb bűnözők meg igyekeztek elkerülni őt. Bár nem volt egyszerű dolog kijátszani a tapasztalt zsaru éberségét. 

 

 

Ma, túl a nyolcvanon, Leonárd Lajos, az immár nyugállományú törzszászlós, afféle karanténban él, Kertvárosban. Ki-kimegy az utcára, de koronavírus idején, az ő korában már fő az óvatosság.

- Félárva gyerek voltam - emlékezett vissza ifjúságának éveire Leonárd Lajos. - Talán ez is közrejátszott abba, hogy jelentkeztem rendőrnek. Az biztos megélhetést nyújtott a múltban is.

Szonda

A rendszerváltás hajnalán, az 1990-es évek legelején nagy divat volt a műsoros hang- és képkazetták hamisítása. Ennek kapcsán szerveztek a szerzői jogvédők egy látványos akciót, a pécsi Színház térre. Ott egy közepes méretű úthengerrel zúzták volna a másolt filmeket, zenéket. Majdnem meg is érkezett a helyszínre egy hatalmas, amúgy ZIL márkájú szovjet gyártmányú teherautó. rajta egy motoros, önjáró, kézi irányítású gépezettel. A sofőr azonban nem jutott el a kijelölt helyre, mert a Széchenyi térnél – ahová akkor még be lehetett hajtani – megszondáztatták. Ittas volt, nem mehetett tovább a rakománnyal, hiába várták. Az akciót elnapolták. Az éber rendőrt meg természetesen Leonárd Lajosnak hívták.

- Nyugodtabb, biztonságosabb világban teljesített szolgálatot?

- Emlékeim szerint akkor jobbnak számított a közrend, mint manapság. Fegyelmezettebbek voltak az emberek. Békésen csilingelt a villamos a Kossuth Lajos (ma Király) utcában. A járókelők tisztelték a körzeti megbízottat. Tudták jól, számíthatnak rá.

- Akadt emlékezetes bűnügyi esete a körzetében?

- Egyszer elfogtam egy tolvajt, aki betört egy kirakatot, onnan pedig kiemelt egy televíziót. Éjjel, a kezében a lopott holmival, ment végig a belvároson. Nem volt nehéz kitalálnom, hogy nem tisztességes úton jutott a műszaki cikkhez, ami akkoriban komoly értéket képviselt.

Névjegy

Pécsett, 1937-ben született Leonárd Lajos. Pék volt az eredeti szakmája. Az 1960-as évek elején lépett be a rendőrség kötelékébe. Körzete a pécsi történelmi belváros volt. Onnan is ment nyugdíjba, 56 évesen, törzszászlósként. Később, belügyminiszteri külön engedéllyel, a városi kapitányságon, a főkapunál még teljesített szolgálatot. Évekkel utána egy közbiztonsági programot is eleveztek róla. Három éve lett özvegy, egy felnőtt lánya, meg egy fia van.


- Felismerik még, ha feltűnik a Kossuth tér környékén?

- Az idősebb buszsofőrök a nevemen szólítanak. Sokan köszönnek rám, nem koptam ki az emlékezetből. Nyilván, egy bizonyos fiatalabb korosztálynak már semmit sem jelent az arcom, de ez így természetes.

- Rengeteg városi legenda kering arról, kiket büntetett meg. Többek között Losonczi Pálnak, az egykor létezett Elnöki Tanács elnökének sofőrjét is emlegetik, ilyen üggyel kapcsolatban.

- Ezeknek a történeteknek a döntő többsége kitalált dolog, a töredéke sem igaz. Bár szigorú voltam, igyekeztem a szabályoknak érvényt szerezni, de mindent nem szabad elhinni, amit rólam mesélnek.

- Az egészsége hogy szolgál?

- Járok orvoshoz, legutóbb éppen szemészeten voltam. Ennek ellenére, a korom ismeretében különösebb panaszra nincsen okom.

Pucz Péter - Fotó: Dittrich Éva