Lámpa helyett rendőrök irányítják a forgalmat a hírhedt nagyárpádi kereszteződésnél

2019. március 06. szerda 10:26

Lámpa helyett rendőrök irányítják a forgalmat a hírhedt nagyárpádi kereszteződésnél

Egyelőre nem építenek rendőrlámpát a Kanizsai Dorottya út, illetve a Kemény Zsigmond utca kereszteződésében, ehhez ugyanis jelentős mértékben át kellene alakítani a csomópontot. Annak érdekében, hogy kevesebb baleset történjen a helyszínen, csúcsidőszakban rendőrök irányítják a forgalmat.

 

Ahogy arról lapunkban korábban beszámoltunk, aláírásgyűjtés zajlott annak érdekében, hogy a Kanizsai Dorottya út, illetve a Kemény Zsigmond utca találkozásánál rendőrlámpát alakítsanak ki. A kezdeményezéshez csatlakozók szerint a nagyárpádi csomópont rendkívül balesetveszélyes, az 57-es főútra csak nehezen lehet ráhajtani, emiatt gyakran történnek kisebb-nagyobb karambolok.

A helyiek és az arra közlekedők kérése a szakemberekhez is eljutott. Nemrég a Magyar Közút Nonprofit Zrt. helyszíni bejárást hívott össze, amelyen részt vettek a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a rendőrség, a pécsi polgármesteri hivatal, valamint a BIOKOM Nonprofit Kft. munkatársai. Mellettük még tizenkilenc nagyárpádi lakos is megjelent az eseményen.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint a jelzőlámpás irányítás megvalósításához forgalombiztonsági okokból az 57-es főúton balra kanyarodó sávok építésére van szükség. A burkolatszélesítéshez szükséges adottságok azonban korlátozottak. Mint azt érdeklődésünkre közölték, az északi oldalon távhővezeték, míg a déli részen két lakóház található, amelyekhez zaj- és rezgésvédelmi okokból a forgalom nem vihető közelebb. Leszögezték, így csak „rendkívül magas költségekkel" lenne megvalósítható a rendőrlámpával kapcsolatos beruházás.

Sebességkorlátozás, előzési tilalom

Korábban a Magyar Közút és a pécsi önkormányzat is számos forgalomtechnikai beavatkozást tett a balesetek megelőzése érdekében. Így az 57-es főúton többek közt sebességkorlátozást és előzési tilalmat vezettek be, továbbá sárgán villogó fényjelző készülék is kikerült a szakaszra. A városi kezelésbe tartozó Kemény Zsigmond utcai ágon - Pécs felé - 30 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség, valamint kitiltották a tehergépjárműveket.

Felvetődött megoldásként a körforgalom építése is. Egy ilyen csomópont kialakításához viszont nem elég nagy a terület, valamint lakóházakat kellene szanálni, illetve az ott futó távhővezeték kiváltása is elkerülhetetlenné válna.

A helyszíni bejáráson a polgármesteri hivatal képviselőjétől elhangzott, hogy egy másik megoldásban is gondolkodnak. Vizsgálják ugyanis annak a lehetőségét, hogy a nagyárpádi városrész egy új közlekedési kapcsolatot kapjon, például az 578-as főút felé, Kozármisleny irányába.

A koncepcióra várhatóan az év végéig kell várni. Ez tartalmazni fogja az 57-es főút-Kemény Zsigmond utcai kereszteződés fejlesztéséhez szükséges úgynevezett helyszínrajzi kialakítás meghatározását, amely alapot jelenthet egy pontosabb költségbecsléshez és az engedélyezési terv elkészítéséhez.

Addig is a rendőrség jelenléte enyhítheti a meglévő problémákat, ígéretük szerint a reggeli és délutáni csúcsidőszakokban irányítással segítik a forgalmat, és megvizsgálják a sebességmérések lehetőségét is.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva