Kilencvenkét éve érkezett meg Pécsre az első belföldi utasszállító repülő - Videó!

2022. november 24. csütörtök 15:25

Kilencvenkét éve érkezett meg Pécsre az első belföldi utasszállító repülő - Videó!

Semmi túlzás nincsen abban, ha azt állítjuk, hatalmas társadalmi esemény történt Pécsett több mint kilenc évtizeddel korábban. Ugyanis ekkor, 1930-ban szállt le a városi repülőtéren az a gép, egy nagytestű Fokker, amelyik hivatalosan megindította a megyeszékhelyen a polgári repülés történetét. Az ideiglenes fogadóépületet feldíszítették, ott várták izgatottan a vendégek a fővárosból érkező szárnyas csodát. A gép budapesti landolását a rádió is közvetítette, s a filmhíradó is megörökítette.

 

 

Már napokkal a jeles nap előtt szenzációként tálalta a dolgot a helyi keresztény világnézetű napilap, a Dunántúl. Nem is maradt eredménytelen a sajtókampány! Annak ellenére, hogy keddi napot jegyezhettek fel a krónikások, már reggel tömegek indultak útnak a zsúfolt, pótkocsis villamosokon, mások kerékpárokon, a tehetősebbek magántulajdonú gépkocsikkal. Utóbbiakból a tudósító száznál többet számolt össze a környéken.

A nyolcadik utas is befért

Egyfedelű, kilenchengeres, 400 lóerős, akkori híradásai szerint mindennel felszerelt, fényűző szerkezetről volt szó. A Fokker márkájú repülőgép személyzete három főből állt, az utasok számára kialakított kabinban nyolc ülőhely akadt. A zöld test közel 20 méter hosszan nyúlt el, a sárga szárnyak fesztávolsága ellenben meg is haladta a 20 métert. A felfújható kerekek átmérője közelített a 70 centiméterhez (bár ebben az esetben szélességet közöltek, de nyilván nem úgy értették!). A gép orra álló helyzetben 5 méter magasan csillogott. Utazósebessége 180 km/óra kötelében mozgott. Biztonsági szempontból a világ legszűkebb élvonalába tartozott.

A végcél a reptér volt, ami gyakorlatilag egy katonai gyakorlótérből alakult át. De senki ne a későbbi pogányi helyszínre gondoljon! Hanem a mai Uránvárosra, ahol csak évtizedek múltával kezdték felépíteni a hatalmas lakótelepet.

Az úttörő légi jármű késett, nem is minden ok nélkül. Paks körzetében ugyanis a pilóták egy hatalmas viharzónába szálltak bele, ami alaposan lelassította a sebességüket. Ennek ellenére a budapesti, közelebbről a mátyásföldi starthelytől Pécsig 1 óra 31 perc alatt tették meg az utat a felhők fölött. Midőn az első lelkes néző észlelte az égen a kis fekete pontot, moraj futott szét az egybegyűltek között. Jó pár perccel később már pompásan ki lehetett venni a járat körvonalait.

A gép budapesti érkezését a rádió is közvetítette, s a filmhíradó is megörökítette:
 

A Szigeti országút (ma Szigeti út) mentén haladt el a gép egészen Rácvárosig nyugati irányba, onnan fordultak vissza, 10 óra 25 perc körül. Majd nyugodtan, zökkenőktől mentesen értek talajt, egy tiszteletkör végén, amit a tribün előtt tettek meg. Ekkor 10 óra 31 percet mutattak az órák. A Magyar Légiforgalmi R. T. (akkori írásmód szerint lejegyezve a gazdasági társaság nevét) alkalmazottai pontos, hibátlan munkát végeztek.

Ezzel azonban a program még korántsem fejeződött be. A fogadásra kijelölt csoport kivált a tömegből. megközelítette a hatalmasnak titulált járművet. Az ajtó kinyílt, a törzsből pedig Keresztes-Fischer Ferenc, főispán nézett ki, majd ugrott a talajra, szétáradóan széles mosollyal.

Először Makay István, helyettes pécsi polgármester mondott köszöntő szavakat. Ezt követte egy villásreggeli a várócsarnok előtt. Amíg az tartott, a közönség megcsodálhatta a monstrumot, a 11 üléssel felszerelt masinát.

A delegáció az étkezést követőn visszatért a fedélzetre. Rendben levegőbe emelkedtek, majd eltűntek a kandi szemek elől. Húsz perc elteltével már Kaposvárott, helyesebben Taszáron landoltak, egy úgynevezett mellékállomáson.

 

Pucz Péter