Kedvező hitelhez juthatnak a vállalkozások a Vállalkozói Központ segítségével

2018. október 25. csütörtök 14:59

Kedvező hitelhez juthatnak a vállalkozások a Vállalkozói Központ segítségével

Egy pályázati lehetőség révén kedvező feltételekkel juthatnak hitelhez a vállalkozók. A Baranya Megyei Vállalkozói Központban minden ezzel kapcsolatos teendő lebonyolításában segítenek, valamint továbbra is elérhető - a banki feltételeknél jóval könnyebben igényelhető - mikrohitel is.  - Egy új pályázatra szeretnénk felhívni a baranyai kis- és középvállalkozások vezetőinek figyelmét - mondta lapunknak Pohl Marietta (képünkön), a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója. - Technológiai fejlesztésekhez, eszközök beszerzésére vehető igénybe. A Felsőmalom utca 13. szám alatt található központunkban tanácsadással, pályázatírással, teljes körű pályázatmenedzseléssel támogatjuk a mikro- és kisvállalkozásokat, várunk mindenkit, aki élni szeretne a kínálkozó lehetőségekkel - tette hozzá.

Az MFB Zrt. által meghirdetett hitelprogram célja a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése, illetve a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtése, bővítésének támogatása. Olyan KKV-kat céloz meg a program, amelyek egyáltalán nem, vagy nem megfelelő mértékében jutnak külső finanszírozáshoz.

A támogatott beruházásnak olyan fejlesztést kell eredményeznie, ami javítja a technológiai felkészültséget. A hitelprogram célja a mikro-, kis- és középvállalkozások olyan beruházásainak a támogatása, amelyek pénzügyi szempontból életképesek, jövedelemtermelők.

A hitel felvételére devizabelföldinek minősülő, Magyarország területén székhellyel, illetve az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarország területén fiókteleppel rendelkező, gazdaságilag potenciálisan életképes KKV jogosult.
Ezek közé sorolható minden olyan vállalkozás, amelyik korszerűsíteni szeretne, legyen szó akár a vendéglátóiparban vagy az építőiparban működő cégekről. A hitelre frissen indult vállalkozások is pályázhatnak.

A hitel összege minimum egy-, legfeljebb 50 millió forint lehet, a kezdő vállalkozások által igényelhető hitel összege maximum 25 millió forint.

A hitelcélok lehetnek a technológiai korszerűsítést eredményező új eszközök beszerzése, illetve az eszköz beszer¬zéséhez kapcsolódó immateriális javak beszerzése (elszámolható költségek max. 20%-ig). A saját forrás a projekt elszámolható költségéhez viszonyítva minimum 10 százalék.

- Mindezek mellett természetesen a mikrohitel-programot is folytatjuk, ami azok a vállalkozások számára is elérhetők, amelyek nem rendelkeznek lezárt üzleti évvel, és azok számára is, akiknek kis összegre van szükségük. Ha például csak 500 ezer Ft kölcsönre van szüksége a vállalkozásnak, akár ekkora összegű hitelt is igényelhet (a maximum 10 millió Ft). Emellett pedig nagy előnye, hogy céges ingatlan vásárlására is felhasználható, és a saját erő megléte sem kötelező.

A támogatás futamideje legkevesebb tizenkettő, legfeljebb 120 hó, a kamat pedig a piaci viszonyok között is kedvező, 3,9%, és nem változik a futamidő alatt.
A Baranya Megyei Vállalkozói Központ nem számol fel külön díjat a hitelképesség-vizsgálatért, a szerződéskötésért, szerződésmódosításért, nincs folyósítási jutalék, kezelési költség, előtörlesztési és végtörlesztési díj sem.

A kölcsön folyósítását követően a kamaton kívül semmi egyéb költség nem terheli a vállalkozásokat. Biztosítékként minden esetben tehermentes ingatlanra van szükség, melynek elvárt értéke a vállalkozás minősítésétől függően alakul. A kölcsön célja lehet beruházás (pl. ingatlanvásárlás, gép, berendezés, technológia beszerzése), forgóeszköz bővítés (pl. alapanyagok, áruk vásárlása, sőt, akár bér és járulékainak, vagy a bérleti díj finanszírozása) vagy akár e kettő vegyesen is.

- Külön érdemes hangsúlyozni, hogy a támogatott források közel egyedüliként a mikrohitelt lehet akár saját erő nélkül is akár teljes egészében ingatlan vásárlására fordítani. A mai forrás- és kamatkörnyezetben jellemzően kezdő egyéni és társas vállalkozások, valamint már működő, de alacsony árbevételt realizáló vállalkozások fordulnak alapítványunkhoz mikrohitelért. A mikrohitelt igénybe vevő vállalkozások között jellemzően fordulnak elő fodrász, kozmetikus, orvos, könyvelő szakmák, akik iroda, szalon, rendelő megvásárlásához illetve felújításához kapnak segítséget. Jellemző az üzleti célú ingatlanvásárlás is, amikor az ingatlant kifejezetten bérbeadási céllal kívánják hasznosítani a későbbekben - mondta Pohl Marietta.

(X)