Karolina külfejtés: az erőmű kivár, pénz nincs, a helyiek terveznek

2010. november 05. péntek 18:57

Karolina külfejtés: az erőmű kivár, pénz nincs, a helyiek terveznek
A természeti értékekre magasról tevő mecseki bányászat mementója a Pécsbányatelepen található Karolina külfejtés, amely ma hatalmas tájsebként éktelenkedik. Az óriási gödör rekultivációjára már készült egy terv, a helyi civilek szerint azonban a területet fele annyi pénzből lehetne újra élhetővé tenni. Az egykori bánya a Pannonpower Holding Zrt. tulajdonában van, a hőerőmű azonban állami pénzekre vár – így még egy kapavágás sem történt a területen.

Pécsi civilek nemrég Karolina Munkacsoport néven szervezkedni kezdtek a pécsbányai külfejtés átépítése érdekében. A helyiek szerint az a rekultivációs tanulmány, melyet a Pannon Hőerőmű Zrt. készített, irreálisan magas összeget tartalmaz.

– Úgy gondoljuk, hogy az újjáépítésre szánt öt és fél-, hatmilliárd forint túl sok. Véleményünk szerint az alapkoncepció átgondolásával fele annyi pénzből, ésszerűbben lehetne hasznosítani a területet – tájékoztatta a Pécsi Újság.hu-t Vozár Pál, a Karolina Munkacsoport vezetője.

Ezek után fevetődik a kérdés: hol lehet megspórolni körülbelül hárommilliárd forintot?

A civilek szerint a mostani tervvel ellentétben a gödörben található két tavat nem szükséges eltüntetni, így nem kell azt a 11 millió köbméternyi földet sem megmozgatni, amivel hatvan méterrel emelték volna meg a gödör alját.

– Az átépítés után az egykori külfejtés sport- és szabadidős tevékenységeknek adhatna helyet. Olyan beruházásokban gondolkodunk, melyek megépítése nem kerül sok-sok millióba. Ilyen például sétányok, kerékpárutak, szánkópálya és tanösvények kialakítása – mondta Vozár Pál.

A civilek hamarosan felveszik a kapcsolatot Oszoli Dénessel, az önkormányzat Városfejlesztési és Kommunális Bizottságának elnökével. A munkacsoport keresi az állam részéről kompetens személyt is.

– Sajnos ez nem megy egyik napról a másikra. Az erőmű kényelmesen elhelyezkedett, és várja az állami pénzeket, így egyelőre nem történt semmi érdemleges előrelépés. Az biztos, hogy nem szeretnénk húzni az időt, hiszen az Országgyűlés hamarosan tárgyalja a jövő évi költségvetést, így eldől az is, hogy mennyi pénz jut a rekultivációra – tudtuk meg Vozár Páltól, aki hozzátette: az újjáépítés költségének egyharmadát az erőműnek, kétharmad részét pedig az államnak kell állnia.

A jogszabályi előírások szerint a külfejtést 2012. december 31-ig kell újjáépítenie a hőerőműnek.

Palotás Péter – Fotó: Dittrich Éva