Ezeket a természetes fürdőhelyeket ajánlja a baranyai kormányhivatal - Védettségi sem kell

2021. június 13. vasárnap 10:28

Ezeket a természetes fürdőhelyeket ajánlja a baranyai kormányhivatal - Védettségi sem kell

Baranya megyében három tó is fürdésre javasolt a kormányhivatali szakemberek ellenőrzése alapján. Az Orfűi Kistó Strandon, a Pécsi-tó és az Abaligeti-tó szabadstrandján is biztonságos körülmények között lehet fürdőzni az idei nyári szezonban - s ezeken a helyeken védettségi igazolvány sem kötelező. 

 

 

A Baranya Megyei Kormányhivatal munkatársai minden évben rendszeresen végeznek közegészségügyi ellenőrzéseket a megyei természetes fürdőhelyeken.

Az ellenőrzés magában foglalja a víz laboratóriumi minőségi vizsgálatát, valamint a helyszíni szemlét, melynek során ellenőrzik, hogy van-e zuhanyozási lehetőség, megfelelő számú öltöző, elsősegélynyújtó felszerelés, vagy éppen biztosított-e az úszómesteri felügyelet.

A kötelező ellenőrzések az idei évben májusban megtörténtek: a vízvizsgálati eredmények megfelelőek voltak, a vizek fürdésre alkalmasak az Orfűi Kistó Strandon, az orfűi Pécsi- tó szabadstrandján és az abaligeti I. sz. tó strandján.

A természetes fürdőhelyek látogatása nem köthető koronavírus elleni oltás igazolásához, azonban az arányosság elvét követve az üzemeltető kérheti azt, valamint a járványügyi helyzetre tekintettel a strandok fenntartói, üzemeltetői a szokásosnál szigorúbb szabályokat hozhatnak a saját maguk, és más fürdőzők egészségének védelme érdekében.

A kormányhivatal szakemberei felhívják a felfrissülésre vágyók figyelmét, hogy csak a fentebb megnevezett helyeken fürödjenek.

Baranyában is vannak olyan természetes vizek, amelyekben a kánikulában - a tiltás ellenére - gyakran látni fürdőzőket. Nem javasolt a megmártózás azokban a természetes vizekben, amelyeknek a vízminőségét a hivatal rendszeresen nem ellenőrzi.

Ezek közé tartozik a pécsváradi Dombay-tó, a Duna mohácsi szakasza, valamint a drávaszabolcsi kikötő is, ahol nem biztosítottak a közegészségügyi feltételek sem. Helyettük válasszuk inkább az ellenőrzött tavakat vagy a víziparkok, uszodák, strandok szintén rendszeresen vizsgált, biztonságos medencéit.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal