Elkészült, s napokon belül átadják az új kertvárosi tűzoltólaktanyát

2022. június 19. vasárnap 10:06

Elkészült, s napokon belül átadják az új kertvárosi tűzoltólaktanyát

Megépült és napokon belül átadják a pécsi tűzoltósági és katasztrófavédelmi központ új, 1600 négyzetméteres központja, amely a legmodernebb feltételek biztosítása mellett a város déli régiójának gyorsabb megközelíthetőségét is lehetővé teszi, számolt be róla a magyarepitok.hu.

 

 

Hosszú és kitartó munkát követően a háttérben dolgozó kollégák június 17-én megtekintették a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek legújabb otthonát, a Pécsi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságot. A bejárás során lehetőség nyílt az üzemszerű működésbe is betekinteni.

 

 

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy jelentős projekt keretén belül, egyaránt új épületekkel és korszerűsítési munkálatokkal fejleszti a Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltséget, illetve a Pécsi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságot. A két külön projektet tartalmazó teljes beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, a magyar állam és az Európai Unió nettó 4,2 milliárd forint támogatásából jön létre.

Az átfogó projekt egyik részeként a tűzoltóság új központjának építése a Merkbau Zrt. kivitelezésében valósult meg.

 

A munkálatok még 2021 márciusban kezdődtek meg, a szakemberek pedig egy vasbeton szerkezetű, három szintes, és 86 dolgozó befogadására alkalmas középületet hoztak létre, amelyet elláttak minden a jelen előírásoknak megfelelő energetikai, valamint korszerű gépészeti- és elektromos hálózattal is.

A kivitelezés és az átadás-átvétel az ütemterveknek megfelelően, 15 hónap alatt fejeződött be, a lánglovagok pedig nemsokára használatba is vehetik a régi épületnél minden elemében korszerűbb és modernebb új központot.

 

 Gyorsabban megközelíthetővé vált Pécs déli régiója

Az épület Pécs kertvárosi részén, a Tüzér utca és a Megyeri út csomópontjában helyezkedik el. A helyszínváltás szempontjából figyelembe kellett venni, hogy a déli régió gyorsabban megközelíthetővé váljon, így most már az új helyszínről az eddiginél sokkal gyorsabban tudnak a káreseményekhez vonulni a katasztrófavédelem tűzoltóegységei.

Az új központ 120 ezer ember biztonságát fogja garantálni Pécsett és a város környékén.

 

 

Az épület földszintjén négy szerállást, egy hírközpontot és több technikai helyiséget építettek ki, ezek fölött pedig a tűzoltók 24 órás szolgálatához szükséges hálókörletek helyezkednek el. Az első emeleten ugyanis a tűzoltóparancsnokság szolgálatot ellátó állománya kapott helyet, a második emelet pedig a katasztrófavédelem kirendeltségének helyszínéül szolgál, ahol elsősorban irodákat alakítottak ki a szakemberek.

A program részeként mindemellett sportpálya, valamint magasnyomású teherautó mosó és könnyűszerkezetes gépkocsigarázsok is készültek. A garázsok két gépjárműfecskendő, egy műszaki mentő és egy magasból mentő szerkocsi elhelyezését is biztosítják.

 

 

Az összesen 1600 négyzetméteres épület az utca felől lejtősen kialakított behajtó rámpáról közelíthető meg, ahonnan a tűzoltók készen állnak majd egy esetleges riasztásra.

Forrás: magyarepitok.hu