Elítélték Versend polgármesterét és az élettársát

2019. szeptember 19. csütörtök 14:18

Elítélték Versend polgármesterét és az élettársát

A Pécsi Járásbíróság - hatályon kívül helyezés folytán megismételt eljárásban - szerdán ismét bűnösnek mondta ki K. I. elsőrendű vádlottat költségvetési csalás bűntettében, folytatólagosan elkövetett számvitel rendjének megsértése bűntettében és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében, míg K. M. I. másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében. Ezért a bíróság az elsőrendű vádlottat 500.000,- Ft, míg a másodrendű vádlottat 100.000,- Ft pénzbüntetésre ítélte, továbbá az elsőrendű vádlottal szemben 1.160.736,- forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. 

 

 

A bíróság közlése szerint a megállapított tényállás lényege szerint az elsőrendű és a másodrendű vádlottak egymással élettársi kapcsolatban éltek.

Az elsőrendű vádlott Versend község polgármesteri tisztségét töltötte be 2006. évtől kezdődően, míg a másodrendű vádlott Versend Község Önkormányzatánál közalkalmazottként volt foglalkoztatva 2003-2013. évek közötti időszakban, többek között feladatai közé tartozott a pénztár kezelése is.

Az elsőrendű vádlott a közmunka program keretében 2012-ben, valótlanul foglalkoztatott két személy részére hívott le a Baranya Megyei Munkaügyi Központtól - hamis okiratokat benyújtva -, összesen 489.416 forint munkabért úgy, hogy azt egy olyan számlára utaltatta, melyhez hozzáférési joggal kizárólag ő rendelkezett.

Az elsőrendű vádlott 2012-ben fizetési előleget adott ki több személynek papíron, úgy, hogy az érintettek nem is igényeltek, nem is részesültek fizetési előlegben, annak átvételét nem ők írták alá.

Az elsőrendű vádlott ténylegesen is adott ki fizetési előleget több személy részére, melyet a személyek a polgármesternek visszafizettek, azonban azt az elsőrendű vádlott az önkormányzat pénztárába nem fizette be. Az elsőrendű vádlott összesen 671.320 forint értékre követte el a bűncselekményt, amelyhez a másodrendű vádlott 385.400 forint erejéig nyújtott segítséget.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik felmentésért jelentettek be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék