Egykor szinte harc dúlt a nyilvános telefonfülkékért, manapság már alig használják

2019. január 10. csütörtök 09:08

Egykor szinte harc dúlt a nyilvános telefonfülkékért, manapság már alig használják

Még a kétezres években is rengetegen telefonáltak az utcai fülkékből, akkoriban havonta átlagosan több mint tíz órát használtak egy-egy készüléket. A mobiltelefonok térhódítása miatt manapság már csak a törvényi előírás miatt működtetnek nyilvános telefonokat, Pécsett összesen ötvenhét darabot.

A rendszerváltás előtti években komoly problémát jelentettek a gyakran meghibásodó nyilvános telefonok, otthon ugyanis keveseknek volt készüléke. Manapság már fel sem tűnik a környéken élők többségének, ha a lakóhelyük közelében működő köztéri telefon elromlik, azokat ugyanis alig használja valaki.


Kertvárosi telefonhelyzet a rendszerváltás idején:
Napjainkban lényegében már csak az előírások miatt találhatunk nyilvános telefonkészülékeket Pécsett és Baranya megye más településein. A Magyar Telekom Nyrt.-nek jogszabályból és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság határozatából eredő kötelezettsége, hogy minden háromezer főnél kisebb lélekszámú település esetében legalább egy darab, úgynevezett nyilvános telefonállomást működtessen. Az ennél nagyobb helyeken pedig minden „megkezdett" háromezer lakosonként legalább egy darab ilyen készüléket üzemeltessen.

Mint azt a társaságnál lapunk érdeklődésére közölték, a Magyar Telekom jelenleg országosan összesen 5496 darab nyilvános telefont működtet, amelyeknek körülbelül kilencven százaléka fülkében, közterületen üzemel. A többi készülék főként kórházakban, közlekedési csomópontokon, bevásárlóközpontokban érhetőek el. Pécsett 57 darab közterületi nyilvános telefonfülkét tart fent a vállalat.

A Magyar Telekomnál arról adtak tájékoztatást, hogy a nyilvános telefonok használata a kilencvenes évek végén, kétezres évek elején volt a csúcsponton. Ebben az időszakban egy nyilvános készülékről átlagosan havonta több mint 10 órát telefonáltak. Mára - a mobilok elterjedése és használata mellett - havonta kevesebb, mint egy óra az egyes nyilvános telefonok használati ideje.

Persze, az ilyen alacsony kihasználtság mellett is jelentős eltérések lehetnek az egyes készülékek esetében. Nem meglepő módon ugyanis a nagyobb városokban - elsősorban a megyeszékhelyek - forgalmas helyszínein található telefonokat használják a legtöbben.


Képünkön: a vandálok sajnos előszeretettel "használják" a telefonfülkéket.

Kapcsolódó videó

Telefonhelyzet Kertvárosban Telefonhelyzet Kertvárosban

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)