Drágult a fenyőfa, és az sem biztos, hogy az utolsó napokban olcsóbban vásárolhatunk

2021. december 14. kedd 10:30

Drágult a fenyőfa, és az sem biztos, hogy az utolsó napokban olcsóbban vásárolhatunk

Egészen jövő péntek délelőttig megtalálhatók lesznek a fenyőfaárusok Baranyában is  - aki azt reméli, hogy olcsóbban juthat hozzá az ünnep legfőbb kellékéhez, talán érdemes kivárnia, viszont azzal is számolnia kell, hogy a ma még hatalmas választék jelentősen kisebb lesz a karácsonyt megelőző utolsó napon. 

 

 

Baranya-szerte több száz, Pécsett  mintegy ötven árus kínál a város különböző pontjain fenyőfát,  mindenütt minden fajtájú és méretű fa megtalálható a kereskedőknél.

Az árusítás már több mint egy hete megkezdődött, és egészen jövő péntek délelőttig tart.

- Csendesen indult a vásár, de az utóbbi napok során már egyre többet adtunk el - mondta a Pécsi Újság.hu kérdésére a vásárcsarnoknál egy termelő.

Az árak jelentősen, tíz-húsz százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest.

Ez a gyakorlatban  azt jelenti, hogy a népszerűségi listát továbbra is vezető lucfenyő métere négyezer forint körüli árról indul, az ezüst méteréért legalább ötezret kell fizetni, a nordmann hétezer forinttól kapható.

Ahogy korábban, idén is vannak olyan árusok, akik nem méterre, hanem „szemre", formára árazzák be fáikat.

Érdekesség, hogy az árak Baranya- és országszerte is nagyjából ugyanígy alakulnak, azaz ha valakinek másutt lenne is dolga, nem érdemes messzebbről fát hoznia.

Megmaradt az „hagyomány" is, hogy nem nagyon lehet alkudozni - a kereskedők nem igazán hajlandók engedni az árból.

- Talán majd az utolsó napon, jövő pénteken délelőtt - reagál felvetésünkre egyikük. - Persze csak akkor, ha még lesz mit eladni, ha ugyanis addigra eladunk mindent, már nem hozunk újabb fákat - tette hozzá.

Vagyis aki kivárásra játszik, lehet hogy jobban jár, de az is, hogy hoppon marad, s már csak a maradék néhány fából válogathat majd.

M. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)