Bár folyamatosan apad a Duna, egyelőre nem várható a tavalyihoz hasonló vészes apály

2019. július 09. kedd 13:32

Bár folyamatosan apad a Duna, egyelőre nem várható a tavalyihoz hasonló vészes apály

Míg a folyó szerelmesei örülnek, hogy egyre apad és egyre melegebb a Duna. Hétvégén már csak két méter körül vízállás várható Mohácsnál, az előrejelzések szerint utána áradni kezd a folyó, így a hajózást egyelőre biztosan nem akadályozza a vízállás. 

 

 

A Duna vízszintje már három méter alá esett, s az előrejelzés szerint a hét végéig tovább apad a folyó, vasárnap már csak kétszáz centiméter körül alakul a vízállás.

Ennek a strandolók örülnek igazán, hiszen egyre több homokos partszakasz, zátony bukkan elő, ahol nyaranta naponta százak keresik az enyhülést, s a további kedvelt helyek is rendre megtelnek fürdőzőkkel, napozókkal. A víz is egyre melegebb, jelenleg huszonhárom fokos a Duna.

A hajósokat ugyanakkor aggaszthatja az apály, kritikus határnak a 150 centis víz számít, az alatt a nagyobb merülési mélységű hajókat csak félig rakodják, nehogy zátonyra fussanak.

Mindez azért is aktuális, mert a nyár második felétől a legsűrűbb a teherforgalom a Dunán, mivel akkor kezdődik a betakarított gabona szállítása.

Egyelőre azonban biztosan nem kell vészes apálytól tartani, a Duna vízgyűjtő területein hullott csapadékhatására kisebb árhullám indulhat el, így a vízszint várhatóan emelkedni fog, azaz nem alakul ki a tavaly nyári, őszi időszakhoz hasonló helyzet, amikor sorra dőltek meg a negatív rekordok.

Tavaly októberben például, amióta mérik, még soha nem jegyeztek fel olyan alacsony dunai vízállást Mohácsnál, mint akkor: hatvankét centimétert mutatott a mérce, egy centivel kevesebbet, mint 2013-ban, amikor az addigi rekordot regisztrálták.

A teherhajók forgalma lénylegében leállt, s a kompon is súlykorlátozást kellett elrendelni.

 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)