Az agresszív kéregetők miatt szigorít a közterület-felügyelet a Centrum parkolónál

2019. augusztus 26. hétfő 10:46

Az agresszív kéregetők miatt szigorít a közterület-felügyelet a Centrum parkolónál

Tarthatatlan a helyzet a pécsi Centrum parkolóban és annak környékén, ahol rendszeresen zaklatják az autósokat. Nemrég egy abszurd és felháborító eset történt: miután egy hölgy nem volt hajlandó pénzt adni egy kéregető nőnek, az agresszív koldus bosszúból a jármű mellett végezte el a nagydolgát. A Pécsi Közterület-felügyelet a problémák miatt nagyobb figyelmet fordít a területre. 


Az elmúlt időszakban szerkesztőségünkhöz több olyan panasz is eljutott, amelyek a Centrum parkolóban az autósokat szinte szó szerint letámadó, agresszív kéregetőkről szóltak. Mind közül talán a legfelháborítóbb az a történet, amelynek egy baranyai hölgy volt a szemtanúja a napokban.

Mint munkatársunknak elmondta, egy idősebb asszony sorra járta a leparkoló autósokat némi pénzt kérve tőlük. Nehezen tűrte az elutasításokat, és miután egy harminc év körüli hölgytől is nemleges választ kapott, fogta magát, majd a nagydolgát - bosszúból - a vezetőülés ajtaja mellett végezte el. A jármű tulajdonosa az esetnek nem volt szemtanúja, mivel a parkolás után elsietett, így igen kellemetlen meglepetés fogadta, amikor visszatért a kocsihoz.

Az agresszív koldulással kapcsolatban megkerestük a Pécsi Közterület-felügyeletet. Ők írásban arról adtak tájékoztatást, hogy „a lakosok és a BIOKOM Nonprofit Kft. parkolóőr munkatársai is jelezték, hogy a területen az utóbbi időben megszaporodtak a hasonló esetek". Emiatt - tették hozzá - kiemelt figyelmet fordítanak az ellenőrzésre.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a Centrum parkolóban minden nap megjelennek a felügyelők, akik először figyelmeztetnek szabálysértés esetén. Ha ez nem jár eredménnyel, igazoltatják a renitenst, de több alkalommal előfordult már, hogy rendőrt hívtak a helyszínre.

A tapasztalatok szerint a közterület-felügyelet munkatársai mellett a parkolóőrök jelenléte is visszatartó erővel bír, így várható, hogy tartósan javulni fog a helyzet.

Mivel a törvény alapján a közterületen történő koldulás, illetve a járókelőktől nyilvános helyen pénzt kérni szabálysértésnek minősül, helyszíni bírság szabható ki, illetve fel is jelenthetik az illetőt, ha a helyszínen nem ismeri el teljes körűen a cselekményt.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva