Árokba lökte, majd magára hagyott egy beteg férfit egy buszsofőr

2017. február 17. péntek 09:27

Árokba lökte, majd magára hagyott egy beteg férfit egy buszsofőr

A Pécsi Járásbíróság a február 16-án kihirdetett ítéletével B. A. vádlottat védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett testi sértés miatt 1 év 6 hónap börtönre ítélte, amelynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. 

A vádlott 2015 decemberében egy helyi járatú autóbuszt vezetett Pécsett, amelyre a mozgássérült - sclerosis multiplex megbetegedésben szenvedő - sértett fel akart szállni.

A buszsofőr a közlekedésben akadályoztatott sértettet nem akarta felengedni a buszra, mert azt hitte, hogy ittas állapotban van, annak ellenére, hogy jelezte neki, hogy nem ittas, hanem betegsége miatt tűnik annak.

Rövid szóváltást követően végül a sofőr felengedte a buszra az utast, aki miután a végállomáson leszállt, lefényképezte a busz rendszámát a korábbi konfliktus miatt. A vádlott miután ezt látta, számon kérte tőle, majd a telefonját el akarta venni. Mivel a sértett a telefont nem adta át, ezért megpróbálta kicsavarni a kezéből, azonban ez nem sikerült neki.

Ekkor a buszsofőr két kézzel belökte a mozgássérült személyt a járda mellett található 5 méter mély meredek árokba.

A sértett jelezte a sofőrnek, hogy nem tud egyedül kimászni az árokból, ennek ellenére a sofőr miután 5-10 percig állt az árok mellett, otthagyta a sértettet és az autóbusszal a helyszínt elhagyta. A sértett a betegségéből kifolyólag nem tudott egyedül kimászni az árokból, ezért egy ismerősét hívta telefonon, aki segített neki.

A sértett az árokba lökéstől különböző - nyolc napon belül gyógyuló - sérüléseket szenvedett el.

Az ítélet ellen a vádlott felmentés, védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést, míg az ügyész a fellebbezés bejelentésére három nap gondolkodási időt tartott fenn, így a határozat nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék