Ablakon kidobott pénz volt a pécsi varjak elűzésére költött milliók - Még többen lettek

2022. május 10. kedd 14:20

Ablakon kidobott pénz volt a pécsi varjak elűzésére költött milliók - Még többen lettek

A Magyar Madártani Egyesült baranyai csoportja szerint ablakon kidobott pénz volt a pécsi varjak elűzésére költött milliók, a megyeszékhely állománya ugyanis nemhogy nem csökkent, hanem még nőtt is, a beavatkozással pedig azt érték el, hogy a varjak még nagyobb területen szóródtak szét a városban, így 18 új telep alakul ki.  

 

Amint arról beszámoltunk, a Biokom a Baranya Megyei Kormányhivatal engedélyével februárban Pécs több pontján vetési varjúfészkeket távolított el.

A társaság akkori közlése szerint a madarak szennyezik a közterületeket, ami köztisztasági problémákat vet fel, ezért szükséges az engedélyezett keretek között a fészkek leszedése.

 

 A Magyar Madártani Egyesült baranyai csoportja szerint mindez teljesen hiábavaló és így felesleges volt.


 

Azt írták, áprilisban ismét számba vették a vetési varjak baranyai fészkelő állományát,  a felmérés során kilenc településen 60 fészektelepet találtak.

A varjak fészkelése tavaly óta tizenegy helyen szűnt meg, viszont 21 helyen alakultak ki új kolóniák. A költő párok számát az előző évi 1605 párral szemben idén 1922 párra becsültük, ami 19,8%-os gyarapodást jelent.

Ha összevetjük az adatot az 1980. évi számlálás eredményével, akkor az derül ki, hogy a korábbi állománynak (közel 19 ezer pár) csak töredéke, mindössze 9,0%-a él a megyében. A problémát az okozza, hogy a varjak jelenleg kizárólag lakott területeken költenek.

A felmérés alkalmával hat helyen regisztráltak 100 párnál nagyobb kolóniát.

Ezek közül négy található Pécsett (Siklósi udvar környéke, egykori Honvéd Kórház udvara, Nagy Imre út, vásártér), egy Szigetváron (Turbékpuszta), 1 pedig Szabadszentkirályon.

A két legnagyobb fészektelepen, a szabadszentkirályi focipálya mellett és a pécsi vásártéren csaknem ugyanannyi varjú költ (218, ill. 215 pár).

Pécsen a folytatódó fészekleverések és a városképet romboló facsonkolások ellenére is tovább nőtt a fészkelők száma. A megyeszékhely állománya 14,0%-os gyarapodást mutat, a költő párok száma 894-re tehető.

A beavatkozásokkal csupán azt sikerült elérni, hogy a varjak még nagyobb területen szóródtak szét. Megszűnt ugyan 8 kisebb kolónia, de a Kertvárosban és az Uránvárosban 18 új telep alakult ki. Ezek létszámukban még nem nagyok (1-12 pár), de a varjak jelenlétét a lakosság egy része már most is nehezen viseli.

A fészekleverésekre fordított milliók tehát ablakon kidobott pénznek számítanak, amit jól tükröz a Nagy Imre úti kolónia sorsa, fogalmaztak.

A 36-132. házszámok melletti parkolókat kísérő platánsoron és az út keleti oldalának fáin tavaly 142 pár fészkelt. Itt februártól kezdve az összes fészket leverték, és az épülő új fészkeket is folyamatosan eltávolították. A varjak ennek ellenére sem hagyták el a területet, és a számlálás napján már 169 pár költött az ismét megrakott fészkekben. A fészkek leverése tehát ezúttal sem hozta meg a városüzemeltetés által kívánt eredményt, az állomány nemhogy csökkent volna, hanem tovább nőtt.

A pécsi varjak elsősorban a városi hulladékon élnek, bár rendszeresen kijárnak táplálkozni a környező mezőgazdasági területekre is.

A lakosság a saját szemetelésével, a tároló konténerek fedelének nyitva hagyásával növeli a varjak táplálékbázisát.

A madarak kiváló alkalmazkodó képességüknek köszönhetően ezt a táplálékbázist teljes egészében kihasználják. Amíg a hulladékgyűjtés nem lesz teljesen zárt rendszerű, addig, a varjak száma aligha fog csökkenni, vélekednek a madártani egyesület szakemberei.

 

M. B.