A Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja segíti a kreatív ötletek megvalósulását

2014. július 03. csütörtök 20:52

A Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja segíti a kreatív ötletek megvalósulását

„Önindító 2014" néven hirdettek munkaerő-piaci programot, amellyel a kreatív iparhoz, illetve a turizmushoz kapcsolódó jó ötletekkel rendelkező álláskeresők új vállalkozásának elindítását segíti. 

A Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja - a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával, a Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesülettel, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi NKft-vel és a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal együttműködve - az elmúlt évben „Önindító" elnevezéssel munkaerő-piaci programot dolgozott ki a helyi kreatív ipar szereplőinek támogatására. A programban elért sikerekre, valamint a jelenleg is meglévő munkaerő-piaci igényekre való tekintettel a Munkaügyi Központ a program folytatására, bővítésére tett javaslatot, melyet a Nemzeti Munkaügyi Hivatal is támogatott.

„Önindító 2014" elnevezéssel július 1-jétől új munkaerő-piaci program indul, melynek célja a Pécs városában és Baranya megyében meglévő kihasználatlan kreatív munkaerő elsődleges munkaerő-piacra segítése, illetve az újonnan alakuló kreatív és turisztikai vállalkozások támogatása, ezáltal a térség kulturális, turisztikai vonzerejének növelése. A korábbi program eredményeit, valamint az új programot, az abban való részvételi, támogatási lehetőségeket csütörtökön Pécsett sajtótájékoztató keretében mutatták be a média képviselőinek.

Janovics László, a munkaügyi központ vezetője elmondta: a program elődjét tavaly tavasszal indították el - arra összesen negyvenen jelentkeztek, ebből húsz kreatív szakember kapott támogatást. Nagy eredmény, hogy tizenhét vállalkozás a mai napig működik, három résztvevő pedig az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedett el.

A sikeres szakemberek között van ötvös, formatervező, bőrdíszműves, nyeregkészítő, webfejlesztő, illusztrátor, író, fotós, azaz számos kreatív terület képviselteti magát.
A jelenlegi program - amelybe augusztus 19-ig várják az életképes vállalkozások indításához jó ötletekkel rendelkező álláskeresők jelentkezését - további lehetőségeket is kínál a résztvevőknek: ezúttal a turizmus és az idegenforgalom területéről is várják a kreatív ötletgazdák pályázatát.

Szintén újdonság, és jelentős előrelépés, hogy Pécs Megyei Jogú Város is támogatja a programban résztvevőket azáltal, hogy a sikeres vállalkozások számára az első évben ingyenesen biztosítja városi ingatlanok bérlését.

- A város nagy örömmel állt és áll a program mellé - emelte ki Csizi Péter alpolgármester. - Bízunk abban, hogy ezzel is lendületet adhatunk a kreatív vállalkozóknak, és hozzájárulhatunk az új munkahelyek létrejöttéhez, a város és a térség turisztikai vonzerejének növeléséhez.

A program fontosságát, egyediségét, az abban rejlő sokoldalú lehetőségeket hangsúlyozta Hegyi Zsuzsanna, a Dél-dunántúli Idegenforgalmi NKft. képviselője is. Keresnyei János, a program megvalósításában közreműködő Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesület vezetője kiemelte, bízik abban, hogy a programot jellemző példaértékű partnerség, együttműködés ezúttal is meghozza eredményét, és újabb, hosszú távon is sikeres kreatív vállalkozások jönnek létre a térségben.

Képünkön (balról jobbra): Gyuricza Ágnes főreferens, Csizi Péter, Janovics László, Hegyi Zsuzsanna és Keresnyei János.